”Jag är orolig”

Tvååringens mormor i öppet brev

NYHETER

Hennes tvååriga dotterson är fängslad i Pakistan.

”Jag känner just nu både oro och smärta”, skriver mormor Helena Benaouda, 50, i ett öppet brev.

Foto: Foto: sören andersson/scanpix
Helena Benaoudas dotter Safia, 19, är en av de gripna i Pakistan.

De greps på väg till ett av världens farligaste områden.

På en väg mest känd för narkotikatransporter och personer med extremistkopplingar.

Där, i bilen tillsammans med övriga gripna, fanns en tvåårig pojke.

Svenska utrikesdepartementet lägger nu fokus på den tvååriga sonen till det gripna paret, Safia Benaouda, 19, och Munir Awad, 28.

I går fick UD för första gången, officiellt, identiteten på ytterligare tre av de gripna svenskarna. Samtidigt fick UD från de pakistanska myndigheterna ett löfte om konsulärt tillträde.

Ska träffa svenskarna

Det innebär att personal från UD kommer att träffa de gripna svenskarna.

– Det kommer att ske inom de närmaste dagarna. Vi betecknar detta som ett framsteg, helt klart, säger UD:s kommunikationschef Cecilia Julin.

UD har speciellt begärt att få träffa Safia Benaouda, 19, och hennes tvååriga barn. Det är nu upp till mamman om UD ska försöka få hem barnet till Sverige.

– Vi vill prata med modern om hur vi ska göra med barnet.

Hemma i Sverige fick Helena Benaouda, mamma till Safia och ordförande i Sveriges Muslimska Råd, i går bekräftat från svenska ambassaden i Pakistan att dottern och barnbarnet sitter inlåsta.

Vill träffa Safia

”Jag fick nyheten från svenska ambassaden, när jag ringde dem efter att ha identifierat det lilla barnet på bild. Jag har fått information om att ambassaden kommer att anhålla om tillträde till Safia och barnet”, skriver hon i ett öppet brev till medier.

”Jag känner just nu både oro och smärta för mitt barnbarn och för situationen i sig men även lättnad för att det pakistanska erkännandet innebär att det upprättas en viss kontakt med min dotter och genom henne med barnet”.

Helena Benaouda skriver vidare att hon hoppas på ett lämpligt samarbete med den svenska ambassaden med dottersonens bästa som prioritet.

ARTIKELN HANDLAR OM