”Kopplingar till al-Qaida”

Pakistans inrikesminister: Svenskarna skulle till Afghanistan för att strida mot Nato

1 av 5 | Foto: Malin Arnesson
Pekas ut som ledare Enligt myndighetskällor i Pakistan är anklagelserna mot Mehdi Ghezali allvarligare än mot de andra gripna. Han anses vara ledare för gruppen, som enligt källor var på väg för att träffa höga talibanledare.
NYHETER

Safia Benaouda, 19, får bestämma om hennes son ska skickas hem till Sverige, enligt pakistanska myndigheter.

Samtidigt säger inrikesminister Rehman Malik exklusivt till Aftonbladet att det är tveklöst att svenskarna har kopplingar till al-Qaida.

– Åtminstone en i gruppen har stridit för dem.

Enligt myndighetskällor pekas Mehdi Ghezali ut som ledaren för gruppen som greps i Dera Ghazi Khan den 28 augusti.

– Anklagelserna mot honom är i nuläget allvarligare än anklagelserna mot de övriga. Han ses som ledare, säger en person med insyn.

Skulle träffa talibaner

Enligt myndighetskällor var gruppen bland annat på väg att träffa Maulana Said Noor, en av Waliur Rahman Mehsuds närmaste män. Mehsud är ledare inom Therik-e-Taliban (TTP), en paraplyorganisation för militanta talibaner i Pakistan som styr över ett stort antal krigare i området.

– Vi misstänker att gruppens plan var att ansluta sig till terrornätverket för att strida mot de amerikanska trupperna och Nato i Afghanistan, säger källan.

Sitter i ”säkra hus”

De misstänkta terroristerna sitter nu i så kallade ”säkra hus” i Islamabad. ”Säkra hus” är inga vanliga fängelser utan byggnader som kan ligga i helt vanliga bostadsområden och utåt sett verka vara helt vanliga villor.

– Men inuti är de som fängelser. Säkerheten är mycket hög och där finns flera civilt klädda vakter, säger en källa.

Personer som tidigare varit inlåsta i liknande ”säkra hus” har efteråt vittnat om att de utsatts för tortyr.

Aftonbladet var i går i kontakt med Pakistans inrikesminister Rehman Malik som intygade att åtminstone Safia Benaouda och hennes tvåårige son inte behandlas illa.

– Kvinnan och barnet är i skyddsförvar och blir väl omhändertagna. Vi tar väl hand om dem, säger han.

– Svenska ambassaden ska få träffa svenskarna och särskilt kvinnan och barnet. Vi håller på att arrangera detta just nu. Det ska ske inom två dagar.

Kommer ni att skicka hem barnet till Sverige?

– Det beror på vad mamman vill.

”Inga vanliga resenärer”

Vad är gruppen misstänkt för?

– De har kopplingar till al-Qaida. Åtminstone en i gruppen har stridit för al-Qaida, det har bevisats.

– De är inga vanliga resenärer. Först och främst är det misstänksamt att de rest mot Waziristan, mot en stridszon. Dessutom reste de in i landet på ett olagligt sätt. Vi vill ha svar på varför de gjort detta. Därför förhörs de nu, säger Rehman Malik.