”De återgår till terror”

Pentagon: Släppta från Guantánamo ligger bakom själv- mordsbombningar

1 av 7 | Foto: Foto: ap
SPRÄNGDE SIG I IRAK Abdallah Salih al-Ajmi deltog enligt Pentagon i en självmordsattack i Irak i april förra året. Han är en av de 61 före detta fångar på Guantánamo som det amerikanska försvarshögkvarteret hävdar har återvänt till terrorism när de har släppts.
NYHETER

61 tidigare fångar på Guantánamo har återvänt till terrorism.

Det hävdar det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

En av dem pekas ut som ansvarig för attentatet mot USA:s ambassad i Jemen där elva personer dödades.

Mehdi Ghezali, som nu än en gång sitter fängslad som misstänkt terrorist och som påstås ha varit på väg till en talibanledare då han greps i Pakistan i förra veckan, kan visa sig vara nummer 62 på listan.

Omkring 520 fångar har släppts sedan fånglägret på Kuba inrättades 2002 efter USA:s invasion av Afghanistan.

Av dem ska 61 män – elva procent – ha återgått till terrorism, enligt rapporten.

Pentagon hävdar att det finns bekräftelse på att 18 av dessa män är terrorister, medan de övriga 43 misstänks vara det.

Attentat i Irak

– Rapporten grundar sig på underrättelsematerial, satellitbilder, fingeravtryck och annan information, säger Pentagons talesman Geoff Morrell.

Försvarshögkvarteret avslöjar bara ett av namnen ur rapporten:

Abdallah Salih al-Ajmi, en kuwaitisk man som släpptes 2005. Enligt Pentagon dog han i ett självmordsattentat i Irak i april 2008.

Enligt CNN finns även följande personer med på listan:

Saeed Shihri, fånge nummer 372. Sägs vara en av al-Qaidas högsta chefer i Jemen. Pekas ut som ansvarig för attentatet mot USA:s ambassad i Jemen den 17 september 2008.

Sprängde sig i bitar

Abdullah Mahsud, som ska ha sprängt sig själv till bitar då han var på väg att gripas av pakistanska styrkor i juli 2007.

Ryssen Ruslan Odizhev, som utlämnades till Ryssland i mars 2004 och uppges ha dödats tre månader senare i en eldstrid med ryska säkerhetsstyrkor nära Tjetjenien.

Men Pentagons rapport har ifrågasatts av amerikanska säkerhetsexperter. De påpekar att den släpptes dagen innan Barack Obama, som hade stängandet av Guantánamo som ett av sina vallöften, svor presidenteden.

Bara fyra procent

Att rapporten i själva verket är ett försök att få den amerikanska opinionen att kräva att fånglägret blir kvar.

Analytikern Peter Bergen påpekar att om det stämmer att 18 personer är bekräftade terrorister så utgör det bara fyra procent av de släppta fångarna. Att jämföra med de cirka 65 procent av fångarna i vanliga amerikanska fängelser som återfaller i brott.

Ofarligt att stänga

Pentagons statistik är sett i detta ljus snarare ett tecken på att det är ofarligt att stänga Guantánamo.

Obama skrev bara dagar efter det att han tillträtt som president, i slutet av januari i år, under en order om att fånglägret skulle stängas inom ett år.