Tidigare terrormisstänkt stämmer kärnkraftverket

" Jag blev felbehandlad och kräver att få ersättning"

NYHETER

Marino Bozic, 54, pekades ut som terrorist när han fastnade i säkerhetskontrollen på Oskarshamns kärnkraftverk.

Han friades helt från misstankar men det som hände har förstört hans liv.

Nu stämmer han Oskarshamns kärnkraftverk.

Beslutet från Justitiekanslern (JK) som kom i dag var en besvikelse. Marino Bozic får bara 10 000 konor för det lidande han har fått utstå. Själv tycker han att borde ha rätt till betydligt mer.

– Jag blev ju stämplad som terrorist i Europa och hela världen. Hela mitt liv har förändrats sedan det där hände. Jag fick lämna mitt jobb och har inte fått något nytt sedan dess, säger han.

Det var i maj 2008 som Marino Bozic och hans kollega blev stoppade i säkerhetskontrollen när de skulle gå till jobbet. Marino Bozic jobbade då hos en underleverantör som sysslade med isolering.

Förberedelse till sabotage

Hygienartiklarna de bar med sig gav utslag för sprängmedel och säkerhetsvakterna larmade polisen. Marino och hans kollega togs in för förhör och fick reda på att de misstänktes för förberedelse till sabotage. De släpptes ett dygn senare när det stod klart att det var raklödder och inte sprängmedel som funnits i kassen som gett utslag.

Därför stämmer han nu Oskarshamns kärnkraftverk (OKG) eftersom det är där maskinerna som gav utslag finns.

– Jag kommer att kräva några hundra tusen i förlikning till att börja med. Om jag förlorar målet så får jag betala alla rättegångskostnader själv. Men jag tar chansen. Jag kan väl inte förlora eftersom jag är helt oskyldig, säger han.

"Har blivit mer skygg"

Marino Bozic bor kvar i Norrköping där livet så smått har börjat gå tillbaka till det normala. Förutom att han numera får gå till a-kassan för att kunna försörja sig. Han är fortfarande förbannad och besviken över de beskyllningar han blivit utsatt för.

– Jag har blivit mer skygg på något sätt. Det är ju inte så kul att vara samtalsämne i varje hörn.

Efter att Bozic blivit släppt av polisen fick han inte gå tillbaka till sin förra anställning eftersom han redan fanns i brottsregistret. Han kunde därför inte tillåtas arbeta i kärnkraftverket av säkerhetsskäl. Bozic själv säger att hans bakgrund blivit godkänd vid anställningen och att det tidigare inte funnits några hinder.

OKG har ännu inga kommentarer.

– Vi vill vänta tills vi sett en formell stämning, säger Anders Österberg, informationschef på OKG.