Sverige tar över piratjakten

Svensk militär till Adenviken

NYHETER

Det blir svenska soldater som tar upp jakten på de somaliska piraterna.

Enligt Politikerbloggen kommer Sverige ta över ledningen för hela EU:s insats i Adenviken.

Politikerbloggen har talat med ÖB Sverker Göranson som säger att Sverige tar över ledningsansvaret i april nästa år.

Ett regeringsbeslut väntas inom kort, enligt Göranson.

Stor operation

I tisdags avslutades Sveriges insats i de laglösa vattnen vid Somalias kust.

Där har 152 svenskar på tre fartyget jagat pirater tillsammans med trupper från bland annat Italien, Tyskland och Spanien sedan den 15 maj i år. Uppdraget har varit att skydda FN:s matleveranser samt avstyra pågående piratdåd.

Men den insats som planeras till nästa år är mycket mer omfattande.

2000 soldater

Enligt Politikerbloggen kommer ett 40-tal svenskar leda högkvarteret i Adenviken från ett av fartygen i området. Totalt kommer 2 000 europeiska soldater stå under svenskt befäl från april nästa år. Ungefär 150 av sjömännen kommer att vara svenskar.

– Som planen ser ut just nu kommer vi att ta över ledningsansvaret i april nästa år. Det krävs ett regerings- eller riksdagsbeslut i det här avseendet också, och det kommer ju, säger överbefälhavaren Sverker Göransson till Politikerbloggen.

På Försvarsmakten bekräftar man för Aftonbladet att det stämmer att man planerar för att leda insatsen i fyra månader.

– Men inga beslut är ännu tagna på politisk nivå, säger Mikael Abramsson, pressinformatör på Försvarmakten.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) säger dock till TT att det även från politiskt håll är något man önskar.

– Vi siktar på ett deltagande nästa år och då kunna ha funktionen att leda insatsen på plats.

JAS Gripen

Enligt källor kan det även bli aktuellt att sätta in svenska JAS Gripen i jakten på piraterna. På det sättet skulle Sverige kunna visa upp stridsplanen i verkliga operationer och skaffa sig bra försäljningsargument, skriver Politikerbloggen.

Under förra året genomförde Somaliska pirater ett 80-tal attacker mot civila fartyg. FN bedömer att 1000 personer ägnar sig åt sjöröveri i farvattnen utanför kusten.

FAKTA

Operationen i Adenviken:

Mellan den 15 maj och den 15 september deltog Sverige med tre fartyg, korvetterna Malmö och Stockholm plus stödfartyget Trossö, i Adenviken utanför Somalia som en del i EU:s Operation Atalanta.

I somras fick försvaret en anvisning från regeringen om att planera för en fortsatt insats nästa år. Tanken är att HMS Carlskrona byggs om till stödfartyg och ska kunna användas som styrkehögkvarter för operationen.

Enligt anvisningen i somras får det svenska deltagande nästa år kosta högst 211 miljoner kronor och omfatta 145 personer.(TT)