"Alarmerande att de inte får ersättning"

Men ministern har inget tydligt besked till de gravida

NYHETER

”Alarmerande”, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson om de gravida kvinnornas missnöje med Försäkringskassan.

Men någon lösning på problemet har hon inte.

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Christina Husmark Pehrsson saknar tydliga svar till de gravida kvinnor som står utan ersättning.

Cristina Husmark Pehrsson medger att det är ett problem att många kvinnor inte får ut någon ekonomisk ersättning från Försäkringskassan, trots att de inte kan arbeta.

– Det är alarmerande att det här fortfarande dyker upp. Därför har jag tillsatt en utredning som ska vara färdig i november. När den är färdig kan vi se hur vi ska komma till rätta med det här, säger hon.

Vad ska de kvinnor göra som just nu står utan ekonomisk ersättning?

– Det finns riktlinjer som jag förutsätter att både läkare och Försäkringskassan följer. Den som inte är nöjd kan överklaga beslutet till länsrätten, säger hon.

Det svaret ger inte gravida Anneli Ericsson, 27, mycket för. Hon och hennes gravida väninna Elin Lund, 29, jobbar båda som hudterapeuter – ett yrke med tunga lyft och obekväma arbetsställningar. De försökte först få havandeskapspenning - en ersättning för kvinnor som jobbar med fysiskt krävande arbeten eller i en miljö där det kan vara skadligt att vistas som gravid. Båda fick avslag på sina ansökningar.

"Systemet håller inte"

– Försäkringskassan följer ju uppenbarligen inte riktlinjerna. Det finns inget jag skulle ha kunnat förtydiga mer. Jag tyckte att jag var ute i god tid, men att överklaga de här besluten tar en jäkla tid från Försäkringskassans håll. Systemet håller helt enkelt inte, säger Anneli Ericsson.

Anneli är gravid i nionde månaden och är hemma från jobbet eftersom det är fysiskt omöjligt för henne att jobba. Nu väntar hon på att Försäkringskassan ska bedöma hennes ansökan om sjukpenning. Beslutet har dröjt och senast i dag fick hon reda på att hennes läkarintyg, som hon skickat för tre veckor sedan, inte har kommit fram till Försäkringskassan.

– Jag är otroligt besviken över att jag hittills inte kunnat få någon ersättning. Jag behöver hjälp en kort period i mitt liv och får nej. Jag har aldrig smusslat med något och gjort rätt för mig. Det känns orättvist, säger hon.

Gamla riktlinjer

Diskrimineringsombudsmannen (DO), är kritisk till att Försäkringskassan använder sig av motiveringen att ”graviditet inte är någon sjukdom” i flera av sina avslag till de kvinnor som ansöker om sjukpenning. Enligt lagen är det den nedsatta arbetsförmågan som ska bedömas, vilket inte får kopplas till ett könsrelaterat tillstånd som en graviditet. DO menar att riktlinjerna är gamla och borde ses över. Cristina Husmark Pehrsson håller inte med.

– Det här är nya riktlinjer som tillkom 2008, så att de skulle vara gamla stämmer inte. Det är alltid komplicerat när det handlar om bedömning av sjukdom, säger Husmark Pehrsson.

Nekas havandeskaps-ersättning: