19-åriga Safia kan snart släppas fri

NYHETER

Safia Benaouda, 19, och hennes tvååriga son, kan snart vara fria.

Enligt uppgifter till TT är kvinnan inte misstänkt för något terrorbrott.

– Jag väntar på bekräftelse från UD eller ambassaden i Pakistan, säger hennes mamma, Helena Benaouda.

SAFIA BENAOUDA, 19.

En tvåårig pojke och hans 19-åriga mamma, Safia Benaouda, har både varit frihetsberövade i Pakistan under drygt två veckor.

De greps den 28 augusti på väg till Waziristan, som räknas som ett av världens farligaste områden. De var på en väg som mest är känd för narkotikatransporter. Och de hade, enligt iransk TV, med sig cd-skivor och annat material som kopplade dem till terrorism.

Men nu verkar det som om 19-åringa Safia Benaouda kan ha blivit rentvådd.

Snart fri

Enligt en källa med insyn i vad de pakistanska myndigheterna meddelat så är hon inte längre misstänkt för något terrorbrott. Därför ska UD också räkna med att hon relativt snart kan komma att släppas – tillsammans med sin lilla pojke, skriver TT.

– Jag kan inte bekräfta att det är så. Vi har bara fått höra att ambassaden ska få träffa de gripna svenskarna inom kort, men vad det innebär vet jag inte, säger Karin Nylund vid UD:s pressjour.

Inte heller Safias mamma, Helena Benaouda, har fått samma uppgifter som TT.

– Jag väntar på bekräftelse från UD eller ambassaden i Pakistan på mediauppgifterna om att Fia och hennes son ska släppas inom snart framtid. Hittills är det bekräftat att ambassaden får tillträde till Fia och enligt ambassaden i Pakistan förväntas detta ske snart, säger Safias mamma, Helena Benaouda, som också är ordförande i Sveriges muslimska råd.

”Behandlas bra”

Sveriges ambassad i Islamabad har länge försökt att få träffa någon av de fyra svenska medborgare som sitter fängslade, men vid lunchtid på torsdagen hade varken ambassadören eller någon annan tjänsteman träffat kvinnan eller någon annan av de fängslade i Islamabad. När Aftonbladet i går kontaktade Pakistans inrikesminister Rehman malik intygade han att åtminstone Sofia Benaouda och hennes son behandlades bra.

– Kvinnan och barnet är i skyddsförvar. Vi tar väl hand om dem, sa han då.

Hur situationen är för de två andra som är frihetsberövade; Mehdi Ghezali, 30, och Munir Anwad, 28, kommenterade inte ministern.