”En rödgrön regering kommer öka rättvisan”

Läs hela chatten med Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan

NYHETER

Jobben kommer först om de rödgröna vinner valet nästa år.

Det var budskapet när Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan chattade med Aftonbladets läsare.

Han utlovade också ett rättvisare samhälle.

– En rödgrön regering kommer att öka rättvisan.

Foto: Lasse Allard
Ibrahim Baylan.

Sosse säger: Hejsan! Jag undrar vad blir det första att ta tag i när ni vunnit valet, vilka frågor kommer väga tyngst och ha högst prioritet?
Ibrahim Baylan säger: Jobben kommer först. Att bekämpa arbetslösheten och då särskilt bland ungdomar är viktigast.
Fredrik säger: Hej Ibrahim, Tror du verkligen att er partitopp vet hur vanligt folk har det? Er förra partiledare har blivit godsägare. Hans fru fick en pension av ett statligt bolag på närmare 50 miljoner. Detta gjordes när det var socialdemokrater som styrde näringsdepartementet. (kanske indirekt belöning till göran?) Er nuvarande partiledare flyger privatjet till kändisfester. Inte direkt en arbetares vardag...
Ibrahim Baylan säger: vår politik utgår alltid utifrån de utmaningar som människor möter. Vi finns därför att vi inte är nöjda med hur samhället och människors villkor ser ut.
Anita Eriksson säger: Varför är inte oppositionen bättre på att förklara vad som händer i samhället när det gäller vård, skola m m när skatterna sänks så mycket i samhället. Läser er nya bloggsida där måste ni också vara mer ute och skriva och vara tydliga, ni dränks annars i borgerliga tidningar m m.
Ibrahim Baylan säger: Vi ska naturligtvis försöka bli ännu bättre både på att beskriva den verklighet vi lever i men också det vägval som Sverige står inför valet nästa år.
Peter säger: Min mamma som vårdbiträde (sedan 70-talet) har under alliansens tid vid makten fått både mer löneförhöjning samt mer sänkt skatt än hon någonsin fått förut. Hur mycket kommer ni höja skatten för henne?
Ibrahim Baylan säger: Hej, nu lånar den borgerliga regeringen till att sänka skatter, mest till de allra rikaste, vilket man tydligt kunde se i aftonbladet förra veckan. Efter valet kommer notan, med en borgerlig regering är jag rädd att orättvisorna fortsätter och det blir låg- och medelinkomstagarna som får ta smällen. Vi vill ha rättvisa skatter, då är det rimligt att de med de högsta inkomsterna och största fastigheterna betalar mer för att vi ska kunna ha vårdbiträdena kvar på jobbet.
säger: Har ni tänkt förbättra för dom sjuka i samhället som fått det tufft och inte får ersättningar fast dom är sjuka? Ska ni ändra på det som den borgerliga regeringen beslutat om och isåfall hur?
Ibrahim Baylan säger: Vi anser att det är ovärdigt att skicka sjuka och arbetslösa till socialkontoren, i god tid innan valet kommer vi att presentera hur vi ser på framtidens sjukförsäkring, dagens system duger inte.
Marie säger: Är en föräldraledig mamma på 38 år, som i nov kommer gå ut i arbetslöshet, vad ska ni göra för oss medelålders lågutbildade arbetsökande? Säg något positiv för min del
Ibrahim Baylan säger: Vi vill satsa på utbildning och kompetensutveckling både för att man ska kunna stå stark på dagens arbetsmarknad men också vara väl rustad inför framtiden. Vi vill dessutom att sverige ska investera i nya jobb så att fler får ett arbete o gå till.
ayaz säger: Hej Ibrahim, jag har en fråga om kyrkovalet: Hur påverkar det mig som muslim? Min andra fråga är vad det innebär för mig att rösta på sossarna i kyrkovalet i.o.m min muslimska bakgrund?
Ibrahim Baylan säger: Man kan endast rösta om man är medlem i svenska kyrkan, själv har jag t ex inte rösträtt i kyrkovalet.
Janette säger: Vad tycker du om den skolpolitik som förs. Vi är många lärare som häpnar över den då den går stick i stäv mot vad skolforskarna kommit fram till, är en bra lärande och utvecklande miljö.
Ibrahim Baylan säger: Jag anser att det finns delar i den som är direkt farlig, både för de elever som sorteras ut men också för sverige som går miste om deras utvecklingskraft.
Patrik säger: Hur kan ni samarbeta med Vänsterpartiet som gärna vill ha skyhöga skatter och bidrag till allt och alla?
Ibrahim Baylan säger: Jag delar inte din beskrivning. En rödgrön regering kommer att sätt jobben först och även bekämpa klimatkrisen och öka rättvisan.
Hans Levander säger: Hejsan! Kommer ni att behålla jobbavdraget om ni får makten 2010? Det har gett låg och medelinkomsttagare en hel del "klirr" i plånboken.
Ibrahim Baylan säger: Vi menar att skatt ska betalas efter bärkraft, det är inte rimligt att t ex pensionärer som jobbat hårt för att bygga vårt land och samtidigt sparat en del av sin lön till pension ska betala tusentals kronor mer i skatt.
StÃ¥lnacke säger: En återinförd förmögenhetsskatt ger väldigt lite och drabbar framför allt medelinkomsttagare med fastigheter med höga taxeringsvärden. Är det dessa ni kallar de "rika"? Era övriga skatteförslag ger även de väldigt lite till statskassan och hämmar snarare utvecklingen. Hur ska egentligen finansieringen av alla era löften gå till, någon sådan har ju inte presenterats än? Är det inte så att det kommer skattehöjningar för vanliga arbetare oxå?
Ibrahim Baylan säger: Vi kunde i förra veckans aftonblad se vilka det är som har tjänat på borttagandet av förmögenhetsskatten, det är få medelinkomsttagare, utan framförallt landets rikaste. Vi menar att det är rimligt att de ska vara med och betala för att vi ska kunna bekämpa arbetslösheten och stärka välfärden.
Martin säger: "Pigdebatten" var ju en het fråga. Nu när vi ser resultatet, som jag personligen anser bara är positiv, är S fortfarande negativa till att få subventionerad hjälp i hemmet?
Ibrahim Baylan säger: Vi har inget emot att människor som behöver hjälp i hemmet, köper det. Däremot frågar vi oss om det är det mest optimala sättet att använda skattepengar på. Särskilt nu när den borgerliga regeringen lånar till ytterligare skattesänkningar och underskotten växer.
Tony säger: Du svarar med massa ord, men svaren är ju inte kopplade till frågorna du får. Har ni egentligen en klar bild av vad ni vill ?
Ibrahim Baylan säger: Jag svarar på de frågor jag får.

aftonbladet.se