Svensk major sparkas efter kvinnoaffär

"Jag borde ha bromsat situationen tidigare"

NYHETER

Majoren ertappades av sin chef med en kvinna från trakten i sängen.

Själv anser han att det var kvinnan som inte ville lämna honom ifred.

Han får nu sparken från sin tjänst i utlandsstyrkan.

Ett besök på den lokala puben i Kongo slutade med att majoren fick sällskap hem av en kvinna. Majoren delade under den här perioden hus med sin chef och kunde inte dölja för chefen att han hade en nattlig gäst på rummet.

När paret kom hem klockan två på natten vaknade chefen och förstod vad som var i görningen. Både majoren och kvinnan var berusade, enligt honom.

Var inte ute efter sex

Majoren själv hävdar att han inte hade druckit alkohol. Han nekar också till att ha haft några planer på att ha sex med kvinnan som följt med honom hem. Det var hon själv som på eget bevåg hoppade ned i hans säng när han befann sig i ett annat rum, säger han.

– Jag hade druckit tonicvatten och tidigare smuttat på någon öl. Om jag nu skulle ha velat ha sex men en kvinna så skulle jag ju aldrig ha tagit med henne till huset där min chef sov. De som sysslar med sådana saker går till bodeller eller ett hotell, säger han.

"Hon behövde låna toaletten"

Majorens egen förklaring till att kvinnan följt med honom hem är att hon mot hans vilja tvingade sig med till huset. Han berättar själv att hon hoppade in i hans bil när han skulle lämna puben den där kvällen.

– Hon hotade med att börja skrika om jag tvingade henne att gå ur, och det ville jag ju inte heller riskera. Väl framme vid huset så behövde hon gå på toaletten, och jag är inte den som nekar en kvinna att låna en toalett, säger han.

Eftersom det är helt emot reglerna att ha någon form av sexuell relation med lokalbefolkningen försökte chefen få ut kvinnan från huset så fort som möjligt. Men hon vägrade eftersom hon inte kunde bryta utegångsförbudet som rådde under natten. Männen lyckades tillslut övertala henne att lämna huset.

"Jag borde ha satt stopp tidigare"

Så här i efterhand kan majoren förstå att han borde ha bromsat hela situationen tidigare. Då hade det inte behövt gå så långt.

– Det är lätt att vara efterklok och jag kan förstå att de är lite sura på mig på Försvarsmakten. Jag borde inte ha försatt mig i den här situationen, säger han.

Försvarsmakten tror inte på förklaringarna utan tycker att majoren hade haft alla möjligheter att säga till någon av de vakter som han och kvinnan passerade på väg till huset om han hade behövt hjälp.

Hans beteende bedöms som omdömeslöst och han kan därför inte jobba kvar som major.

Någon som har så mycket erfarenhet av internationellt arbete borde ha insett konsekvenserna av sitt agerande, anser Försvarsmakten.