Tröstade mamman

Mats irrade runt i Falun och letade som besatt

1 av 4 | Foto: Foto: FELIPE MORALES
SÖKTE MED HENNES FAMILJ Mats Alm satte upp handskrivna efterlysningar tillsammans med Lindas bror Chris Chen.
NYHETER

Mats Alm vädjade till polisen att leta efter hans försvunna fästmö.

Han kramade och tröstade hennes förtvivlade mamma. Han bedyrade sin oskuld.

Nu, efter att ha hittats i skogen, är han anhållen för att ha mördat Linda Chen, 32.

Mats Alm, 34, såg in i tv-programmet ”Efterlysts” kamera och berättade för hela svenska folket om oron för sin försvunna fästmö.

Han visade upp hennes brudklänning, bläddrade i familjealbumet och grät.

– Det är konstigt hur mycket tårar en människa kan framkalla egentligen. Det känns bara meningslöst att gråta för det hjälper ingenting, sa han i Efterlyst.

Men kriminologen Leif GW Persson trodde honom inte för ett ögonblick. Direkt efter inslaget, i den direktsända studiodiskussionen, antydde han att han visste vem som låg bakom försvinnandet.

”Dåliga vibbar”

– Något har hänt, att hon har blivit mördad exempelvis. Den chansen är nu betydligt större än en procent. Och jag har också mina bestämda föreställningar om var vi i så fall ska finna gärningsmannen. Men det kanske vi kan återkomma till, sa Leif GW Persson.

När inslaget sändes var det ingen som offentligt gjorde kopplingen till Mats Alm – men några dagar senare gick professor Leif GW Persson betydligt längre i sina teorier. I en intervju med nättidningen ment.se sa han:

– Då är det klart att jag får dåliga vibbar. Han berättar om att han är orolig att hon kanske har blivit mördad. Redan där blir man jävligt skeptisk, för är de oskyldiga så brukar just det scenariot vara det sista man ens vill föreställa sig. En oskyldig är totalt jävla ointresserad av att sitta och lipa i en tv-soffa.

– Men de som har begått brott, de tror att det här är jättesmart. Men han lurar inte en käft. Vi har statistiken som visar att i nio fall av tio är det just de som har gjort det. Vi är inte hundra på vad som har hänt men när vi hittar kroppen är det en viss person som givet får besöka polishuset, och det är den här karln.

Mats Alm blev först mycket upprörd av artikeln och kände sig utpekad som mördare.

– Även om jag hade varit skyldig så borde det väl krävas något slags bevis för att påstå att jag gjort det, sa han till Dalademokraten.

– Jag har ju också min tro, min teori om hur det kan ha gått till. Men när jag inte vet vill jag inte säga något. Även om jag misstänker och tror vill jag inte säga det när jag inte har belägg.

Dagen efter hade han lugnat ner sig och sa till Aftonbladet att han inte längre brydde sig om vad Leif GW sagt och att han nu var utmattad efter sex veckors ovisshet.

Började själv leta

I tisdags eftermiddag sågs Mats Alm lämna Domnarvets skola i Borlänge där han undervisade i spanska. På onsdagseftermiddagen var han kallad till ett rutinförhör hos polisen. Han dök aldrig upp och var spårlöst borta till i går eftermiddag.

Då kom han brännskadad springande ur skogen vid riksväg 80 utanför Rättvik. Inne i skogen hittades senare kroppen som tros vara Linda Chens.

Det var Mats Alm själv som anmälde henne försvunnen, söndag morgon, den 2 augusti. Han krävde att polisen skulle ge sig ut och söka efter henne och blev förnärmad när de inte tog honom på allvar. Polismannen föreslog att hon ”kanske åkt hem till Asien eller låg full hos någon kompis”, enligt Mats Alm. I stället började han själv leta efter henne.

Dagarna som följde irrade han runt i Falun som besatt. Ställde upp med namn och bild i flera tidningar. Vädjade om tips och lämnade ut bilder på Linda.

– Under letandet var han väldigt hysterisk och uppstressad. Han var inte riktigt kontaktbar, säger en bekant.

Vädjade om tips

Tillsammans med Lindas bror åkte Mats Alm till restaurangen där hon arbetade och kopierade upp en handskriven efterlysning. Sedan gick han genom centrala Falun med pappersbunten under armen och vädjade om tips.

”Har du sett henne/Linda, Ring Polisen” hade han skrivit med tuschpenna på bilden.

På vägen stötte han på en man som i början av utredningen var en av polisens huvudvittnen. Han ska ha sett en kvinna som såg ut som Linda bli inknuffad i en bil, berättade Mats.

– Det är bara att hoppas att det är henne han har sett, sa han.

Aftonbladets reportageteam följde honom den dagen.

Han visade runt i Falun, kyrkan där de skulle gifta sig och gården där de skulle ha festen. Skogsvägarna där han tillsammans med Linda skulle ha åkt innan hon försvann.

”Vem gör något sånt här?”

Hemma i lägenheten väntade Lindas mamma, bror och andra släktingar.

Medan han fortsatte berätta om sin kärlek till Linda satt Mats Alm i soffan med dem.

Han berättade om resan till Kina som de precis återvänt från. Tog fram ett album, fullt av kärleksfulla bilder på det blivande brudparet.

När Lindas mamma började gråta höll han om henne och sa:

– Vem gör något sånt här, varför hör de inte av sig?

ARTIKELN HANDLAR OM