Avrättningen stoppas – kan göra ont

Första försöket misslyckades efter mer än 2 timmars tortyr

NYHETER

LONDON. En domare har satt stopp för staten Ohios andra försök att ta livet av dödsdömde fången Romell Broom.

Anledningen:

Det kan göra ont.

Foto: The Plain Dealer
Romell Broom, 53, skulle avrättas med en giftinjektion men bödeln lyckades inte hitta en blodåder. Nu har en domare satt stopp för ett andra försök för att det kan göra ont.

Avrättningsförsöket av Broom blev världsnyheter sedan det avslöjades att hans bödlar spenderat 2,5 timme med att försöka hitta rätt med en nål för att kunna injicera det dödliga giftet – och misslyckats.

10 dagars uppskov

Enligt Broom utsattes han för oerhörda smärtor när nålen stacks in i skelettet och grävde i hans muskler.

Ett nytt försök att avrätta fången var inplanerat till på tisdag, men en federal domare har satt åtminstone tillfälligt stopp för de planerna och medgett ett uppskov på tio dagar.

Samtidigt försöker Romell Brooms advokater få dödsstraffet upphävt.

De menar att den smärta och plåga som Broom utsattes för strider mot ett konstitutionellt förbud mot grymma bestraffningar.

Ny metod

– Vi hoppas kunna övertyga myndigheterna att eftersom staten har försökt ta livet av den här mannen och misslyckats en gång, så får de inte försöka igen, säger advokat Tim Sweeney till AP.

Han hoppas åtminstone kunna få avrättningen stoppad tills man har kommit på en ny metod att i sådana fall ta livet av Broom.

Fruktar nålen

Sweeney säger att hans klient är ”lättad” över uppskovet, men att han fruktar att utsättas för ”nåltortyren” igen.

– Det är väldigt stressande att tänka på det faktum att staten Ohio avser att utsätta mig för samma smärta igen, säger Broom.

Romell Broom är dömd till döden för att ha våldtagit och mördat en 14-årig flicka 1984.