Hiv-man fast igen

Vännen: Han skröt om vilka brudar han varit med

1 av 2 | Foto: Privat
Försökte smitta 15-åring Mannen är dömd till två års fängelse för att ha haft oskyddat sex med sju unga kvinnor – trots att han har hiv. I januari släpptes han villkorligt men häktades i fredags för att ha försökt smitta en 15-åring.
NYHETER

Den 20-årige hivsmittade mannen är dömd för att haft oskyddat sex med sju unga kvinnor.

I fredags häktades han igen.

Nu misstänkt för att medvetet riskerat smitta en 15-årig flicka.

Han hade testat sig fyra gånger innan han, 17 år gammal, fick beskedet den 30 april 2007:

Han var smittad med hiv.

Tonårspojken hade hela tiden känt till att hans flickvän var smittad.

Ändå fortsatte han förhållandet och det sexuella samlivet med henne.

Efter beskedet, när han kom hem till sin lägenhet i ett ungdomsboende i centrala Linköping, grät han. Han gick in till en vän och tidigare klasskamrat som bodde i samma trappuppgång.

”Jag har fått hiv”

– ”Jag har varit hos läkaren, jag har fått hiv” sa han och grät. Jag trodde inte på honom och sa till honom att det inte var något man ljuger om. Jag ville ha bevis på att han var smittad, säger vännen.

Några dagar senare var pojken kallad till ett möte på sjukhuset för smittskyddsinformation. Tillsammans med sin mamma och styvpappa hade han ett långt samtal med en överläkare från infektionskliniken.

Samtalet antecknades i hans journal och han fick stränga förhållningsregler om hur han skulle förhindra att smittan spreds vidare.

Trots det fortsatte han att ha ett mycket aktivt sexliv med flera olika partnerns. Redan dagen efter mötet på sjukhuset hade han oskyddat sex med en kvinna på en fest. Han berättade inte att han var smittad.

”Han strulade runt”

– Han strulade runt med halva Sveriges tjejer. Han var ute och festade mycket och skröt om vilka brudar han varit med, säger en vän.

Via Lunarstorm och på krogen Plaza i Linköping fick han kontakt med tjejer i olika åldrar. De flesta unga, under 18 år. När hans vänner ständigt såg honom med nya tjejer frågade de om han skydde sig.

– ”Äsch”, sa han bara. Jag tror inte han brydde sig. Det var som om han förnekade alltihopa, säger en vän.

”Förstod att det var han”

På hösten 2007 försvann han plötsligt. Sen läste vännerna i tidningen om en 18-åring smittad med hiv som gripits misstänkt för att ha haft oskyddat sex med flera unga tjejer.

– Jag förstod direkt att det var han, säger skolkamraten.

I tingsrätten berättade en av flickorna hur hon efter samlaget frågade honom om han hade någon sjukdom. Då ska han ha sagt: ”Jag är 100 procent ren.” Till en annan skrev han på MSN att hans infektion inte var så stark och att hon därför inte kunde smittas.

I rätten försvarade han sig med att han var chockad och inte kunde ta till sig informationen.

Pojken satt häktad i drygt tre månader innan han i januari 2008 dömdes till två års fängelse för försök till grov misshandel. Sammanlagt kunde polisen spåra sju unga flickor som alla haft oskyddat sex med honom. Ingen av dem smittades.

Släpptes villkorligt

Trots sin låga ålder placerades han på Skogomeanstalten. Där satt han tills i januari i år då han släpptes villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Han fick en praktiktjänst som billackerare och en ny lägenhet i en liten stad utanför Linköping.

I fredags hämtades han till förhör av polis.

Enligt en polisanmälan från en bekant till mannen skulle han ha haft oskyddat sex med en 15-årig flicka.

”Han var alkoholpåverkad”

Efter förhöret begärde kammaråklagare Britt-Louise Viklund honom häktad. I fredags eftermiddag hölls förhandlingen i Linköpings tingsrätt.

– Han erkänner och skyller på att han var alkoholpåverkad. Han hade tillgång till kondom men använde den inte, säger Britt-Louise Viklund.

Tingsrätten beslutade att risken för att han skulle utsätta fler kvinnor för smittorisk var så stor att han häktades. Den 15-åriga flickan tvingas vänta i upp till tre månader innan hon kan få ett definitivt beslut om hon smittats av hiv eller inte.

Kanske inte den enda

Hans forna vänner är nu oroliga att 15-åringen inte är den enda han har haft sex med sedan han kom ut från fängelset.

– Jag träffade honom för en tid sedan då han var ute och festade. Då hade han en tjej med sig som han presenterade som sin flickvän, säger en vän.

Inför tingsrätten i förrgår intygade han dock att han förändrats.

– Han är djupt ångerfull över det här, han har förändrat sitt beteende mycket den senaste tiden och han menade att det inte finns någon risk för fortsatt brottslighet, säger hans advokat Morgan Gerdin.