Låg gömd – i skogen

Polisen säker: Det är Linda Chens kropp

NYHETER

FALUN. Här i skogspartiet nära riksväg 80 låg den kropp som misstänks vara Linda Chen, 32.

Samtidigt som polisens tekniker finkammade området undersöktes fästmannen Mats Alm, 32, av läkare från psykjouren.

Sedan fördes han till arresten i Borlänge.

Ett flera hektar stort skogsområde där kvarlevorna hittades har spärrats av. Tre tekniker med skyddsdräkt och gasmasker arbetade i går med att säkra bevis.

Kroppen låg nära en grusväg som löper parallellt med Riksväg 80, cirka en mil

söder om Rättvik. I närheten av fyndplatsen ligger ett tiotal hus. Polisens tekniker markerade i går ut flera platser i den tätbevuxna skogen och på en öppen plats intill grusvägen.

Anklagar till brott

Kroppen är ännu inte identifierad som Linda Chens, men polisen utgår i nuläget med att det är hon och har underrättat anhöriga.

Kläderna på kroppen – en vit klänning och vita tajts – stämmer överens med de kläder som Linda Chen bar dagen då hon försvann.

Fästmannen Mats Alm, 32, kom springande, brännskadad – bara några hundra meter från platsen där kroppen hittades bara timmar senare.

Trots att Mats Alms skador var lindriga beslutade

läkarna på Falu lasarett att hålla kvar honom på sjukhuset under natten till i går för observation.

Vet inte var han varit

Samtidigt bedömde läkarna att Mats Alm var i så pass gott skick att han kunde förhöras och delges misstanke om brott. Efter förhöret, då Alm nekade till brott, ändrade åklagaren rubriceringen till mord.

– Polisen uppfattade att det gick att föra ett redigt samtal med honom, säger kammaråklagare Niclas Eltenius.

Den misstänkte genomgick i går en psykiatrisk bedömning.

– Han har fått en remiss till psykjouren. Han måste bedömas av en specialist, säger en källa.

Psykutredningen visade att han var i tillräckligt gott skick för att skrivas ut, och i går vid 15-tiden kördes han till arresten i Borlänge.

Polisen har fortfarande inga svar på var Mats Alm befunnit sig under de dagarna han varit försvunnen – eller hur han tagit sig till platsen där han hittades.

– Det förbryllar oss hur han har tagit sig ut dit. Vi är väldigt intresserade av att få allmänhetens hjälp. Allmänheten har varit vår bästa tipslämnare. Vi är otroligt intresserade av att veta om någon har sett Mats efter klockan 17 i tisdags, säger polisens spaningsledare Lars-Ola Sörestad.

Polisen uppger att de har haft koll på parets bilar under perioden som Mats Alm varit försvunnen.

– Han har inga andra transportmedel förutom sin och Lindas bil och en cykel. Men samtliga av dem fanns hemma. Det är fysiskt möjligt att han har gått dit, det kan man inte bortse från. Men det kanske inte är så rimligt. Min personliga uppfattning är att han inte har gått dit. Jag tror att han har tagit sig dit med ett motordrivet fordon, säger Sörestad.

”Det är fel”

Spaningsledaren Lars-Ola Sörestad förnekade i går att Mats Alm sagt att han letat efter Linda Chens kropp och då råkat hitta den.

– Det är fel. Mats Alm har i förhör förklarat vad han gjorde på platsen, men vi vill inte gå ut med den informationen, säger Sörestad.

Linda Chen är mamma till en 11-årig pojke som bor med sin biologiska far. Mats Alm berättade vid försvinnandet att pojken frågat efter sin mamma.