Experten: Så får de Mats Alm att berätta

Foto: Foto: privat
Mats Alm och Linda Chen.
NYHETER

Polisen har inte förhört mordmisstänkte Mats Alm, 32, sedan i fredags.

Istället låter man honom sitta ensam i en cell – utan att prata med någon.

Fel taktik för att få fram sanningen, säger förhörsexperten Sven Å Christianson, 55.

– Man måste ta vara på obalansen han är i nu.

– Man bygger försvar med tiden. Polisen måste ta vara på obalansen hos den misstänkte direkt, säger Sven Å Christianson.

En man grips.

Hans offer hittas i skogen.

Likheterna är slående med Linda Chen-fallet och den mordmisstänkte Mats Alm. Men det handlar om ett annat mord för en tid sedan i en svensk stad.

– Jag var med polisen när de tog in den mannen. Det första han sa var ”Jag känner mig så orolig”. En polis nappade direkt, och sa ”Vad är du orolig för, mordet du kommer åka dit för?”. Mannen snäste ”Vilket mord” och slöt sig, säger Sven Å Christianson, professor i psykologi och expert på gärningsmän som utövar dödligt våld.

Bekände efter fyra dagar

Istället, menade han, skulle polisen ha frågat om hans oro. Något de senare gjorde. I fyra dagar satt professorn och polis med mannen. Sedan kom bekännandet.

– Och då erkände han dessutom andra brott också, som vi inte visste om, säger Sven Å Christianson.

Men tillbaka till mordet på Linda Chen. När Aftonbladet pratar med Lars-Ola Sörestad, som är spaningsledare, berättar han att man hittills bara pratat med Mats Alm en gång.

– Vi höll ett förhör där han delgavs misstanke om brottet, sent i fredags kväll. Då förnekade han brott, och sedan dess har vi inte hunnit. Vi måste göra färdigt den tekniska undersökningen av fyndplatsen, och sedan samla information om vad Mats Alm har gjort de senaste dygnen innan vi pratar med honom igen.

Inget förhör planerat

Kommer ni att förhöra honom under dagen?

– Det finns inget förhör planerat, säger Lars-Ola Sörestad.

Något som förvånar professorn, som har utbildat poliser i förhörsteknik.

– Jag vet inte vad de har för anledning att vänta, och vill verkligen inte kritisera dem, för jag har jobbat med polisen i Dalarna många gånger och de är jätteduktiga. Men jag hade agerat helt annorlunda, säger Sven Å Christianson.

Hur?

– Man bygger försvar med tiden. Som i det här fallet, när kroppen hittas så blir det stor uppståndelse, vilket är omtumlande. Man måste ta vara på den obalansen hos den misstänkte, och stötta. Man måste bygga en relation, säger han.

”Det finns en förklaring”

För det finns alltid, säger Sven Å Christianson, en förklaring.

– Hur sjuk och bisarr den än verkar för andra så finns det en logik, en förklaring. Om den här mannen nu har mördat henne så måste något exceptionellt ha hänt som provocerade fram dådet. I motsats till seriemördare så känner den här sortens impulsiva mördare mycket skuld. Jag menar, de skulle ju gifta sig. Det gäller att verkligen sitta och prata med mannen dagligen, och jobba sig fram till logiken. Desto längre de väntar, desto mer hinner han bygga upp ett försvar. Det är det som poliserna måste ha som utgångspunkt, säger han.

FAKTA

Detta har hänt:

1 augusti: Linda Chen, 32, kommer hem från jobbet. Åker till City Gross och handlar med sambon Mats Alm, 34. Enligt Alm går hon på kvällen ut för att träffa en vän, och återkommer aldrig.

2 augusti: Linda Chen anmäls försvunnen. Det rubriceras som misstänkt människorov.

8 augusti: Skulle ha blivit parets bröllopsdag, men då Linda fortfarande var försvunnen ställdes bröllopet in.

19 augusti: Riksmordkommissionen ansluter sig för att biträda Falupolisen i spaningarna.

13 september: Kriminologen Leif GW Persson antyder att Mats Alm är Lindas mördare.

15 september: Mats Alm lämnar arbetet i Borlänge och syns sedan inte på tre dagar.

16 september: Mats Alm ska träffa utredarna i Falun men infinner sig inte. Polisen går in i parets lägenhet och finner den tom. Telefonen är avslagen och bilen står parkerad i garaget.

17 september: Alm är fortfarande försvunnen men eftersom han är ledig avvaktar polisen, ifall han dyker upp på skolan nästa dag.

18 september: Mats Alm dyker inte upp på arbetet och anmäls försvunnen. Klockan 16.15 möter sommarstugeägaren Lars Gauffin en brännskadad Mats Alm som säger sig ha hittat Linda Chen. Alm anhålls och förs till sjukhus för sina brännskador. Under kvällen påträffas den döda kroppen som polisen misstänker är Linda Chen.

19 september: Mats Alm skickas till en psykiatrisk akutmottagning, men skrivs ut från densamma vid 15-tiden. Han förs då till arresten i Borlänge.

20 september: Mats Alm sitter kvar på arresten.