Dagens namn: Malkolm, Morgan
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Dömda rasister på valsedlarna

Misshandlare och nazistsympatisörer – här är Sverigedemokraterna du kan rösta på i dag

Åtta av Sverigedemokraternas kandidater i kyrkovalet har nazistisk eller rasistisk bakgrund.

SD:s ledare Jimmie Åkesson försvarar att före detta nazister representerar partiet:

– Det intressanta är inte vad personen gjorde för 25 år sen, utan vad han står för i dag.

Tv-programmet Adaktusson presenterades i torsdag en kartläggning av Sverigedemokraternas kandidater i kyrkovalet.

Aftonbladet har talat med fyra av de utpekade.

Förnekar nazihyllning

    Erik Hellsborn, Sverigedemokraternas kandidat i Göteborgs stift, förnekar att han har hyllat en nazistisk bok, som ger bilden av att Sverige är styrt av pedofiler, judar och sexuellt avvikande:

– På min blogg har jag lagt ut en lista med böcker jag funnit intressanta att läsa. På den listan fanns även böcker av George Orwell som var uttalad marxist.

    Roger Hedlund, kandidat i Uppsala stift, förnekar att han prenumerat på en nynazistisk tidning och funnits med i kontaktregistret hos nazistiska organisationer.

Greps för misshandel

Enligt tidningen Expo greps Hedlund för misshandel tillsammans med Nationalsocialistisk fronts lokala ledare Robert Larsson i Gävle nyåret 2001. Till Expo sa Hedlund att han försökte skydda Larsson från att bli misshandlad av syndikalister.

    Jens Leandersson, kandidat i Lunds stift, som vistades i nazistiska kretsar och skinheadkretsar i Helsingborg på 1990-talet, säger:

– Den här historien har jag fått dras med i så många år. Jag har förlorat två tjänster på grund av de här skitsakerna. Jag borde ha lämnat de här kompisarna tidigare, men det är inte så jävla lätt när man är ung. I dag föraktar jag det de stod för.

Leandersson förnekar att han har prenumererat på tidningen Info 14.

    Eva Remnebratt, kandidat i Stockholms stift, förklarar för Aftonbladet att det var ett misstag som gjorde att hon gick med i Nationaldemokraterna 2002. Hon var med i några månader, gick sedan ur partiet och sökte i stället medlemskap i Sverigedemokraterna.

Nazister inte välkomna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger:

– Personer med nazistsympatier är inte välkomna i partiet och sådana finns inte heller. Har någon ett förflutet i en extrem organisation så är det någon form av varningsklocka, som gör att man måste bedöma den personens trovärdighet i dag. Men det är inte intressant vad personen gjorde för 25 år sedan, utan vad han gör och är i dag.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet