Förhördes i tre timmar – nekar till brott

Enligt polisens tekniker Östen Eliasson har man bara undersökt platser utomhus. ”Vi har inte gjort någon teknisk undersökning av någon stuga”, säger han.
NYHETER

FALUN. Polisen misstänker att Mats Alm, 34, mördade Linda Chen på en okänd plats och sedan dumpade henne i skogen.

Teknikerna finkammar nu två bilar där han kan ha transporterat kroppen.

Men i ett tre timmar långt extrainsatt förhör i går kväll fortsatte Mats Alm att neka till mordet.

Polisens kriminaltekniker ska söka igenom bilarna i jakt på spår efter Linda Chens döda kropp.

Misstanken är att Mats Alm kan ha använt antingen sin egen mörkblå Renault Mégane eller Lindas mörkblå Volvo S40 till att transportera kroppen till fyndplatsen utanför Rättvik.

– Iakttagelser av dessa två bilar i trakten där han dök upp och där den döda människan hittades är intressanta. Och det gäller under hela den här tiden sedan Linda försvann, säger Hans-Åke Hedin, polisens presstalesman.

”Har inte sett något”

Mats Alms bil stod parkerad utanför hans hem när den togs i beslag. Även Linda Chens bil var långt från fyndplatsen vid riksväg 80 utanför Rättvik.

– Vi rubricerar det som fyndplats, säger Hans-Åke Hedin.

– Hur Mats Alm har tagit sig till den här platsen på vägen vet vi inte, även där är alla iakttagelser av intresse.

Hittills har utredarna inte hittat några tydliga tecken på att fyndplatsen också skulle vara mordplatsen. Det är också oklart hur länge kroppen legat där. Enligt polisen kan det handla om allt från fyra till sju veckor. Rättsläkaren gjorde en första granskning av kroppen redan i skogen, men kunde inte ge något säkert besked.

En boende i området tror dock inte att kroppen kunnat legat där någon längre tid.

– Vi har varit ute varje vecka och letat efter svamp och bär och varit i det där området och vi har inte sett någonting. Så man har svårt att tro att hon legat där någon längre tid, säger mannen.

I fredags, när han var på väg hem, kände han röklukt.

– Det var efter fyra någon gång och då gick jag mot den där röken, men då kom en polisbil. Jag gick och tittade var det kom ifrån, men det var svårt att veta. Det var som en imma, säger han.

Han har sett flera bilar åka på den lilla grusvägen, men minns inte av vilka märken.

– Det har varit trafik, men det är så svårt. Man vet inte vad det är för bilar som går, och inte vad det är för färg på dem.

Tror att han erkänner

Kroppen som tros vara Linda Chens har nu skickats till Uppsala för obduktion.

Senast i dag klockan 12 måste åklagaren begära Mats Alm häktad. Ett förhör var inplanerat på förmiddagen. Men i går kväll ändrades planerna och Alm flyttades från arrestlokalen i Borlänge till polishuset i Falun.

Där hölls ett tre timmar långt förhör.

Han pressades om varför han försvann och hur han sedan dök upp i skogen i närheten av den plats där kroppen hittades. Enligt polisen svarade han villigt på förhörsledarnas frågor – men nekade hela tiden till brott.

– Han har ingenting med hennes försvinnande att göra, sa advokaten Mats Bergh efter förhöret sent i går kväll.

När Mats Alm i fredags eftermiddag kom springande ut ur skogen i bar överkropp och med brännskador på kroppen sa han:

”Jag är Mats. Jag vaknade vid en eld i skogen bredvid Linda”.

Om han fortsätter att ge den versionen i förhör ville polisen i går kväll inte kommentera.

Kriminologen Leif GW Persson, som i ett tidigt skede pekade ut Mats Alm som sannolik gärningsman, tror nu att det bara är en tidsfråga innan han erkänner.

– Det är jag helt övertygad om. Det gäller bara att skicka på honom en sån där hygglig jävel som kan mjuka upp honom. Då kommer det så småningom, bit för bit, säger Leif GW Persson.