”De utsätts för tortyr”

Tolkningen av inrikesministerns uttalande:

1 av 6
hålls isolerade Här, i helt vanliga bostadsområden i Islamabad, hålls de terrormisstänkta svenskarna instängda. I går antydde Pakistans inrikesminister att Mehdi Ghezali och Munir Awad utsätts för tortyr.
NYHETER

ISLAMABAD. De terrormisstänkta svenskarna Mehdi Ghezali och Munir Awad torteras under förhören.

Det antydde Pakistans inrikesminister vid en presskonferens här i Islamabad.

19-åriga Safia, som hålls isolerad med sin tvåårige son, behandlas betydligt skonsammare.

Inrikesminister Rehman Malik höll presskonferensen i sin villa för några utvalda pakistanska journalister.

Mötet handlade egentligen om några pakistanska heroinsmugglare som sitter häktade i Saudiarabien, men han svarade också på en fråga om terroristutredningen:

– Vi respekterar de mänskliga rättigheterna beträffande den unga kvinnan. Jag kan garantera att hon inte utsätts för tortyr.

”Tvingas vara vakna”

Ishtilqui Ahmad, professor i internationella relationer och en av Pakistans ledande experter på terrorism, vill inte dra några slutsatser av uttalandet. Samtidigt säger han att Ghezali och Awad troligen utsätts för ”viss tortyr”.

– Ni måste förstå att Pakistan inte är Sverige. Vi befinner oss i krig med terrorismen. Då gäller det att snabbt få information ur gripna terrorister.

– I den här delen av världen är det normalt att misstänkta terrorister blir misshandlade. Eller tvingas vara vakna flera dygn i sträck.

De misstänkta svenskarna sitter isolerade i så kallade säkra hus i vanliga bostadsområden i Islamabad. Aftonbladet besökte i går ett av de områden där dessa celler påstås ligga: distrikt F7.

Alla affärer var stängda och gator och torg ekade tomma – fastemånaden Ramadan är över och just nu firas Eid, den muslimska världens största högtid.

Det enda som möjligen tyder på att vissa av husen är hemliga fängelser är de övervakningskameror som syns överallt.

Safia kan släppas

Vid presskonferensen sa Malik att utredningen mot svenskarna består av två delar.

Dels försöker säkerhetstjänsten reda ut exakt vilka länder de besökt innan de kom till Pakistan, dels undersöks eventuella kopplingar till al-Qaida.

Svenska ambassaden har begärt att få träffa i första hand Safia Benaouda, men inrikesministern gjorde i går klart att det inte är möjligt innan utredningen är klar. Den unga kvinnan kommer dock, vad det verkar, att släppas snart.

– Möjligen kommer vi frige henne på fredag eller lördag, sa Malik.