Regimen vill att Zelaya överlämnas

Foto: Foto: AFP
Manuel Zelaya talade till folket från den brasilianska ambassaden i Tegucigalpa.
NYHETER

Den störtade presidenten Manuel Zelaya tog sig in i Honduras knappt tre månader efter att han störtats i en kupp och tog skydd på den brasilianska ambassaden för att undgå att gripas.

Honduras interimsledare Roberto Micheletti uppmanade Brasilien att överlämna Zelaya för att ställas inför rätta sedan han återvänt från exil.

Interimsregeringen varnade också för att Brasilien skulle bli "direkt ansvarigt för våldshandlingar som kunde äga rum utanför och inne i ambassaden".

Brasiliens utrikesminister Celso Amorim sade att hans land inte varit inblandat i Zelayas återvändande, man har endast tillmötesgått hans begäran om skydd på ambassaden.

En leende Zelaya, i cowboyhatt, framträdde i huvudstaden Tegucigalpa från balkongen på den brasilianska ambassaden.

– Jag är den legitime presidenten som valts av folket och det är därför har jag kommit hit, sade Zelaya till Reuters från ambassaden.

Tusentals anhängare samlades

Zelaya berättade att han övervunnit många hinder, färdats över berg och dalar för att undvika militärkontroller. Han ville dock inte avslöja från vilket land han kommit.

Flera tusen av hans anhängare hade samlats utanför ambassaden medan militärhelikoptrar cirklade över och en mindre grupp poliser stod en bit därifrån.

Kort efter att Zelaya återvänt införde regimen 15 timmars utegångsförbud, från klockan 16 till klockan 07, lokal tid. Utegångsförbudet förlängdes senare fram till tisdag kväll.

Många demonstranter trotsade utegångsförbudet och omkring 50 000 lärare förklarade att de på tisdagen skulle strejka till stöd för Zelaya.

Alla flygplatser stängda

Michelettis regering beordrade också stängning av alla flygplatser.

Militären grep Zelaya i pyjamas den 28 juni och han flögs till Costa Rica. Han har den mesta tiden befunnit sig i exil i Nicaragua.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton och Costa Ricas president Oscar Arias sade att den störtade ledaren Manuel Zelayas återkomst till Honduras innebär en chans att få ett slut på landets politiska kris.

Hillary Clinton sade att Zelaya och interimsregeringen måste hitta en väg för att föra samtal och undvika våld efter hans återvändande.

Arias sade, efter ett möte med Clinton vid sidan om mötet i FN:s generalförsamling, att han är villig att resa till Honduras för att medla, vilket Micheletti avvisar.

Micheletti har sagt att han ska avgå efter presidentvalet som ska hållas den 29 november och att Zelaya genom konstitutionen är förhindrad att ställa upp.

TT-AFP-Reuters