Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Jag vill bara att de ska få leva ett normalt liv”

Allt fler barn blir apatiska

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

14-årige Daniel har inte talat på ett år

Aftonbladet har träffat de apatiska flyktingbarnen

LAJKOVAC/STOCKHOLM. Just nu ligger minst 30 utvisningshotade barn tysta och orörliga i sina sängar runt om i Sverige.

Ingen har en samlad bild av vilka de är eller hur de mår.

Men en sak tycks vara säker:

De apatiska barnen blir fler igen.

SONDMATAS I maj 2008 slog en skolsköterska larm om Narmins situation. Hon åt dåligt, somnade på lektionerna och var ofta borta. Sedan i maj är hon helt apatisk. ”Vi måste flytta hela tiden, flera gånger har vi hamnat på gatan”, säger mamma Ilhama.   SONDMATAS I maj 2008 slog en skolsköterska larm om Narmins situation. Hon åt dåligt, somnade på lektionerna och var ofta borta. Sedan i maj är hon helt apatisk. ”Vi måste flytta hela tiden, flera gånger har vi hamnat på gatan”, säger mamma Ilhama.

Kristina Edblom Foto: Magnus Wennman   Kristina Edblom Foto: Magnus Wennman

Bakom skira gardiner i en av Stockholms finare villaförorter ligger Narmin, 11. Den späda kroppen är närmast livlös, inte ens bröstkorgen lyfter sig när hon andas.

Narmin är 150 centimeter lång och väger 35 kilo.

I ett läkarintyg från Sachsska barnsjukhuset läser vi:

”I början av juni sängliggande och beroende av hjälp med all omsorg kring sondmatning, hygien och toalettbesök. Vid undersökning ger Narmin ingen kontakt, helt slapp i kroppen.”

För några år sedan kom ständigt nya larm om de apatiska barnen. Myndigheterna höll räkningen dag för dag.

2009 är det tyst.

Men nu kommer samstämmiga uppgifter om att de apatiska barnen blir fler igen:

l? Socialstyrelsen har fått rapporter om att ”problemet är på väg tillbaka”.

l? Migrationsverket kände strax före sommaren till 22 apatiska barn och ytterligare 29 som var i riskzonen. De vet inte hur många apatiska barn som lever gömda.

l? Forskaren Eva Wilks studerar de apatiska barnen sedan förra sommaren. Hon känner till 30 barn i ett tiotal orter i Sverige, 11 av dem ska avvisas. Hur det ser ut i resten av landet vet hon inte.

–?Nu kommer det nya fall hela tiden. På de orter jag har tittat har antalet bara ökat. De kan vara fler än 50 i hela landet, säger Eva Wilks.

De apatiska barnen finns över hela Sverige: på flyktingförläggningar, i lägenheter eller gömda bakom neddragna gardiner. Hela tiden gör sig hotet om utvisning påmint.

Vi reser till Lajkovac i Serbien för att se en konsekvens av svensk asylpolitik.

Daniel, 14, ligger stilla med ryggen mot oss. Hans långa hår täcker ansiktet. Ibland lyckas mamma Vesna tvinga i honom lite soppa, men oftast vägrar han.

Två dagar innan han utvisades från Sverige den 28 augusti skrev överläkaren i Sundsvall:

”För sin överlevnad är Daniel helt beroende av sin närmaste omgivning för att dessa ska kunna säkerställa tillräckligt med vätske- och näringsintag. För att denna vård skall kunna genomföras måste familjen ha tillgång till boende och god standard och tillräcklig boendeyta, livsmedel samt stöd från sjukvård och socialtjänst.”

I det tio kvadratmeter stora rummet bor Daniel och hans familj: fyra vuxna och två barn. De saknar dricksvatten, kök och el.

Bröderna bär ut Daniel till toaletten på gården, ett gjutet hål i marken. Utan id-handlingar är han inte välkommen på sjukhuset, berättar familjen.

Daniel och Narmin har båda läkarintyg som säger att de är svårt sjuka och i behov av vård. Men intygen förändrar ingenting.

Båda har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd i samtliga instanser.

Ändå kräver svensk lag att Migrationsverket tar hänsyn till om barnet kan ”antas få bestående skada i sin psykosociala utveckling” om det utvisas. Myndigheten ska också utreda möjligheterna till vård i barnets hemland.

Nyligen blev 14-årige Daniel utvisad från Sverige – trots att han är svårt sjuk. Daniel ligger bara stilla och har inte sagt ett ord på över ett år. Familjen gör allt de kan – men inget hjälper.   Nyligen blev 14-årige Daniel utvisad från Sverige – trots att han är svårt sjuk. Daniel ligger bara stilla och har inte sagt ett ord på över ett år. Familjen gör allt de kan – men inget hjälper.

Och i utlänningslagens första kapitel, tionde paragrafen, står tydligt:

”I fall som rör ett barn skall särskilt beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa i övrigt kräver.”

–?Även om det finns utrymme för en något generösare tolkning när det gäller barn är det ett väldigt snävt utrymme, säger Fredrik Beijer, verksamhetschef på Migrationsverkets asylprövning.

Narmins mamma Ilhama vågar inte ta risken. Hon lever gömd med sina tre döttrar för att inte tvingas tillbaka till Azerbajdzjan.

Med van och öm hand sondmatar hon sin dotter. Hon torkar tårarna på Narmins kind. Rösten är svag av utmattning, blicken är rädd. Men Ilhama måste vara stark för sina döttrar, säger hon.

”Allt kommer ordna sig. Allt du önskar ska du få”, viskar hon i dotterns öra.

–?Jag lämnar henne aldrig ensam, jag ligger bredvid henne i sängen nästan hela dagarna.

Kompisarna frågar fortfarande efter Narmin i skolan. Nubar, 10, vet inte vad hon ska svara. Hon minns knappt hur det var innan Narmin blev sjuk och tystnade i början av året.

–?Det var flera år sedan.

Så långsamt går tiden för en tioåring utan sin syster.

Daniel och hans familj
tog bilen från Sundsvall till Arlanda, där Migrationsverkets personal väntade med flygbiljetterna till Belgrad. In i det sista hoppades de att samarbetsviljan skulle bli deras räddning.

Vesna klappar om sin son och viftar undan flugorna.

–?Vi behöver inte mycket. Det enda jag vill är att mina söner ska få ett normalt liv. Att Daniel blir frisk.

     

Fotnot: I boken ”De apatiska”, som släpptes i går, riktar journalisten och författaren Gellert Tamas svidande kritik mot svenska politiker. I tre år har han granskat påståenden om att föräldrar drogat eller manipulerat barnen för att få uppehållstillstånd – utan att finna ett enda belägg. ”Ända lever myten i allra högsta grad”, sa Gellert Tamas till Aftonbladet i går.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet