”Kroppen flyttades”

Åklagarens teori: Misstänkte mördaren skulle bränna upp kroppen

1 av 3 | Foto: Foto: Andreas Bardell
FYDPLATSEN Här undersöker polisen platsen där Linda Chen hittades. Enligt nya uppgifter har kroppen flyttats dit efter det att hon blev mördad.
NYHETER

FALUN. Mördaren flyttade på Linda Chens kropp.

Kanske flera gånger.

Nu analyserar polisen fynd som kan bevisa att hon mördades i lägenheten.

Det är tre mil från Mats Alms och Linda Chens lägenhet på Sturegatan i Falun till fyndplatsen vid riksväg 80. En av polisens teorier är att Linda mördades i den gemensamma bostaden och sedan dumpades i skogen.

– Vi har fått uppgifter från polisen att kroppen är flyttad, säger Lindas bror Chris Chen.

När Mats Alm greps i närheten av den döda kroppen saknade han skor och hade lättare brännskador. Hans bil stod parkerad inne i stan.

Det finns inga säkra uppgifter om hur han tagit sig till platsen. Inte heller hur kroppen har hamnat där.

Men åklagaren Niclas Eltenius arbetar enligt teorin att Alm kom till platsen för att bränna upp kroppen – vilket innebär att den kan ha flyttats en tredje gång.

Hade vit klänning

Linda Chen lämnade sin arbetsplats, restaurang China Thai, vid 16-tiden lördagen 1 augusti.

– Hej då, vi ses sedan, sa hon till arbetskamraterna.

En timme senare gjordes den sista säkra observationen där hon fortfarande var i livet – en övervakningskamera filmade hur Mats Alm och Linda Chen lämnade affären Citygross. Hon var då klädd i vita tights och vit klänning.

På morgonen dagen efter ringde Mats Alm polisen och anmälde henne försvunnen. Under dessa timmar tror polisen att hon mördats och sedan transporteras från mordplatsen. Mats Alms bil är tagen i beslag och söks nu igenom av tekniker.

– Vi är intresserade av alla observationer om var den misstänkta har varit under den här tiden, säger spaningsledaren Lars-Ola Sörestad.

”Jättekonstigt”

Mats Alm hävdade att de efter besöket i affären åkte runt i bilen några timmar innan de åkte hem och åt.

Linda ska sedan ha lämnat lägenheten för att ”träffa en vän”. Den man som Alm först pekade ut som trolig vän förnekar dock att han skulle ha träffat henne eller att de skulle ha bestämt något möte.

– Det är jättekonstigt att han har sagt så. Jag och Linda har nästan inte haft någon kontakt sedan de träffades.

När Linda Chens kropp hittades hade hon fortfarande sina vita kläder på sig. Det tyder, enligt flera bedömare, på att hon aldrig lämnade lägenheten i livet den lördagskvällen.

Husrannsakan

Efter att kroppen hittades i fredags genomförde polisen en husrannsakan i lägenheten. Nu analyserar polisen flera fynd i hopp om att kunna fastställa mordplatsen.

Enligt spaningsledaren Lars-Ola Sörestad väntar utredarna på obduktionsrapporten för att få en tydlig bild av hur hon mördats.

Samtidigt väntar offrets anhöriga på att åka och se kroppen och göra en identifiering.

ARTIKELN HANDLAR OM