EU och Ryssland möts i Stockholm

NYHETER

Det blir ett möte mellan EU och Ryssland i Stockholm i november.

EU-ordföranden Sverige hoppas på ett litet steg närmare ett nytt partnerskapsavtal.

– Tanken är att undersöka förutsättningarna för att få till stånd ett nytt partnerskapsavtal, att ta ett första steg, sade EU-minister Cecilia Malmström (FP) på en pressträff på tisdagen.

Mötet ska äga rum den 18 november och platsen blir Stockholm, eftersom det är EU:s tur att ta emot och Sverige leder EU fram till årsskiftet.

Ryssland splittrar EU

Värd för mötet blir statsminister Fredrik Reinfeldt, som får sällskap av bland andra EU-kommissionens ordförande José Barroso.

Enligt Cecilia Malmström har den svenska regeringen fått bekräftat att president Dmitrij Medvedev ska leda den ryska delegationen.

EU och Ryssland har toppmöten två gånger per år, men under senare år har relationerna de två emellan inte varit de bästa. För ett år sedan, efter kriget mellan Ryssland och Georgien, frös EU planerna på ett uppdaterat partnerskapsavtal. EU ställde som krav att ryska trupper först måste lämna georgiska områden. Ett beslut om att göra omstart togs dock före jul förra året.

EU-länderna är splittrade i sin syn på Ryssland: De som ligger intill den stora grannen i öster vill driva en tuffare linje än vad större medlemmar som Tyskland och Italien är intresserade av.

TT