Mystiskt mord på 87-åring

NYHETER

Någon gång mellan lunchtid i lördags och tidigt på måndagsmorgonen blev en 87-årig man mördad i sin lägenhet i Malmö. Polisen utesluter ett naturligt dödsfall.

– Vi tror inte att det handlar om sjukdom. Brottsrubriceringen är mord, säger Monica Olhed Hansson, spaningsledare på länskriminalen i Skåne.

Mannen hittades död i lägenheten vid niotiden på måndagsmorgonen, sedan anhöriga blivit oroliga och slagit larm. Utredningen visar att 87-åringen rörde sig ute i området och mötte en granne vid lunchtid på lördagen. Det är den sista kända iakttagelsen av honom.

– Vi är intresserade av fler iakttagelser av mannen, eller om andra personer har setts röra sig i området, säger Olhed Hansson.

I övrigt är hon knapphändig med uppgifter. Innan obduktionen är klar är dödsorsaken okänd. Olhed Hansson vill inte gå in på vilka synliga skador som kroppen hade. Hon bekräftar heller inte uppgifter om att det skulle ha varit stor oordning i lägenheten när kroppen hittades.

Den döde 87-åringen tycks ha levt ett ordnat liv. Efter pensioneringen har han tidvis arbetat i sitt bostadsområde och många grannar kände igen honom. Han bodde ensam, men har flera anhöriga och är inte känd av polisen sedan tidigare.

Lägenhetsdörren var låst när kroppen hittades, men polisen vill inte berätta om man måste låsa med nyckel utifrån, eller bara kan slå igen dörren. För att komma in i porten krävs portkod.

Ännu på tisdagen pågick den tekniska undersökningen av lägenheten och polisen letar bland annat också igenom fastighetens soputrymme. Förhören med grannar och bekanta till mannen fortsätter.

Flera rån med våldsinslag har begåtts mot äldre i Malmö de senaste åren, men enligt polisen har det här området inte varit speciellt utsatt.

TT