”Han är missnöjd över beslutet”

Mats Alm, 34 häktad för mord - Advokaten: Han kommer att överklaga

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
NYHETER

FALUN. Mats Alm, 34, häktades i dag misstänkt för mordet på sin sambo Linda Chen, 32.

Kammaråklagare Niclas Eltenius säger att Alms berättelse är osannolik – att han man kunnat visa att delar av berättelsen inte stämmer.

– Han påstår att han anträffat henne på detta vis, på fredagen. Hans berättelse är att han inte sett henne tidigare. Jag tycker inte det är en sannolik berättelse, säger Eltenius.

Mats Alms advokat Mats Bergh säger att häktningen kommer att överklagas.

Foto: PETER WIXTRÖM

Klockan 9.30 inleddes häktningsförhandlingarna mot Mats Alm i sal 4 i Falu tingsrätt inför ett stort medieuppbåd.

Delar av området kring tingsrätten hade spärrats av och tre poliser vaktade dörren till tingssalen.

Strax efter 9.30 kom Mats Alm, iklädd en blågrön tröja och mjukisbyxor, in i rättssalen och satte sig till vänster om sin advokat, mitt emot åklagaren.

”Missnöjd med beslutet”

Förhandlingarna skedde sedan bakom stängda dörrar – och efter drygt två timmar beslutade tingsrätten att häkta Mats Alm som på sannolika skäl misstänkt – den högre misstankegraden – för mordet på sin sambo Linda Chen.

– Han är väldigt besviken över utslaget. Han tycker det här är väldigt tungt, men han tänker att fortsätta så gott han orkar att samarbeta för att få en sanning att komma fram här, säger Alms advokat Mats Bergh.

– Han är missnöjd med det beslutet och det kommer att överklagas till Svea hovrätt, säger Bergh.

”Vaknade vid en eld”

Under förhandlingarna fick Mats Alm återigen lämna sin berättelse om bland annat hur han i fredags hamnat på platsen där det som antas vara Linda Chens kvarlevor senare anträffades.

Mats Alm kom vid 16-tiden i fredags springande längs riksväg 80, några hundra meter från fyndplatsen, och sa till vittnet Lars Gauffin, 67:

– Jag vaknade vid en eld uppe i skogen bredvid Linda.

Alm fördes senare till sjukhus och anhölls av åklagaren.

– Ni känner till det med eld och att han kommit till en stuga, och så vidare, och han anser att det är i det sammanhanget han ser kroppen för första gången, säger Niclas Eltenius.

”Inte sannolikt berättelse”

– Han påstår att han anträffat henne på detta vis, på fredagen, säger Eltenius.

Är det en sannolik berättelse, tycker du?

– Nej, jag tycker inte det är en sannolik berättelse, och det tyckte inte tingsrätten heller, säger Eltenius.

Mats Alm har enligt åklagaren sagt att han hittade kroppen som ett resultat av att han sökt i skog och mark.

– Ja, det är också hans berättelse, säger Niclas Eltenius.

Kammaråklagaren säger att han kunnat visa att Mats Alms berättelse om var han varit sen han senast sågs förra tisdagen inte stämmer.

– Det stämmer inte till hundra procent det han säger, som jag tolkar det. Vi har en del objektiva saker vi kan peka på som inte verkar riktiga med det han berättar, inte bara vittnen, säger Eltenius.

Samlat intryck

Enligt åklagaren har Mats Alm i förhören varit samarbetsvillig och gett ett samlat intryck.

– Han är även nu samlad och kan berätta utan att bryta ihop eller någonting. Det i sig kan man fundera över, men jag inte tolka hur han fungerar som person, säger Eltenius.

Åklagaren säger att han fortfarande inte är säker på hur Linda Chen bragts om livet, och han säger att möjligheten att mordet skett på någon annan plats än fyndplatsen är något som utreds.

– Jag har inte någon bestämd alternativ mordplats, men Mats Alm har berättat om att man gjort saker under den här dagen som skulle kunna föranleda att man kan befunnit sig på olika platser i Dalarna.

”Nekar kategoriskt”

Mats Alm nekar till brott, uppger hans advokat Mats Bergh.

– Han förnekar kategoriskt brott. Han har inte varit inblandad på något sätt i vare sig försvinnandet, och om det finns ett mord på den aktuella personen. Och det ska väl tilläggas, att vi har i dag ett häktningsbeslut där vi ännu inte vet om det finns ett mord, säger Bergh.

– Vi vet att det finns en kropp, men vi vet inte hur den personen i såna fall har bragts om livet, Vi vet inte på vilket ställe, vilken plats som i såna fall ett eventuellt brott har begåtts.