Planerade attack mot ambassad

"Det kändes ganska olustigt"

NYHETER

Högerextremister planerade ett attentat mot den svenska ambassaden i Belgrad i söndags.

Orsaken? Det svenska engagemanget för Serbiens Prideparad.

– Det är en het fråga här, säger ambassadören Krister Bringéus till aftonbladet.se.

Ambassadören Krister Bringéus.

I morse avslöjade Serbiens inrikesminister Ivica Dacic att högerextremister planerade ett attentat mot den svenska ambassaden. Enligt makthavare.se skulle attentatet ha genomförts i söndags, samtidigt som den svenske ambassadören Krister Bringéus höll en privat fest för deltagare och arrangörer av Prideparaden i Belgrad.

Ställdes in

Festen i det svenska residenset i Belgrad var från början tänkt som ett privat event för tillresta svenskar. Men Prideparaden ställdes in i sista stund då regeringen inte kunde garantera deltagarnas säkerhet.

– Arrangörerna kom fram till att de inte kunde genomföra eventet, så mottagningen på det svenska residenset blev ett alternativt event. Vi har först i dag förstått att en attack planerades mot den svenska ambassaden, säger Krister Bringéus till aftonbladet.se.

"Adrenalinstinn"

Krister Bringéus är helt övertygad om att attentatplanerna mot den svenska ambassaden var baserade på det svenska engagemanget för Prideparaden. Ambassadören beskriver stämningen i Belgrad under de senaste dagarna som "väldigt adrenalinstinn" och festdeltagarna vid söndagens event fick extra skydd av den serbiska polisen.

Hur ser du på det som har hänt?

– Det kändes ganska olustigt när vi fick höra om det här i morse. Men jag måste säga att den serbiska polisen har varit väldigt bra. I grunden känner vi oss trygga, säger Bringéus.

Ville inte riskera blodbad

Planen var att 4500 poliser skulle garantera säkerheten för paraden. Men Serbiens inrikesminister Ivica Dacic bedömde att det inte skulle räcka, eftersom det "inte handlade om tusentals paraddeltagare och några extremister – utan tvärtom". Därför ställde han in paraden.

– Jag hade kunnat säga att vi genomför paraden och riskera ett blodbad. Men jag tar hellre kritik för att jag ställde in den, än att jag riskerar en enda droppe blod, säger Ivica Dacic till serbiska tidningen Blic.

Gömda stenar och flaskor

Han berättar att svenska ambassaden var ett av ställen som extremisterna tänkte attackera och att polisen hittat stora stenar gömda i avloppsbrunnar.

Enligt Blic hittade polisen sex säckar fyllda med glasflaskor i närheten av svenska ambassaden. Säckarna var gömda och flaskorna skulle användas vid attacken mot ambassaden, uppger tidningen.

Flera högerextremister har gripits under söndagen.

– Vi har gjort flera gripande och kommer att göra ännu fler. Men dessa personer släpps efter trettio dagar- och problemet är tillbaka på gatorna, säger Dacic.

– Nästa gång det planeras inför liknande händelser, måste man förbereda sig bättre. Då menar jag framför allt att söka stöd hos allmänheten.

Fortsatt bevakning

Krister Bringéus har i dag varit i kontakt med den serbiske inrikesministerns närmaste man.

– De gör bedömningen att det har lugnat ner sig. Det finns inget hot generellt i Belgrad och det finns inget specifikt hot mot den svenska ambassaden eller mot mig. Men de fortsätter med polisbevakningen tills vidare.

Påverkar händelsen ditt framtida engagemang?

– Jag hoppas att Pride kommer att kunna äga rum i Belgrad nästa år. Då kanske jag själv deltar. Det här handlar om två fundamentala europeiska värderingar, yttrandefrihet och tolerans, säger Bringéus.