Alms 49 dagar – av ovisshet

Aftonbladet har kartlagt vad han gjort sen försvinnandet

sista bilden i livet Vid 17-tiden handlar Linda och Mats mat på Citygross. Sedan uppger Mats att de tar en biltur för att kolla på sevärdheter inför bröllopet. Bilden tas av övervakningskameran på Citygross.
NYHETER

När Linda Chen försvann gick Mats Alm till polisen.

Sju veckor senare kom han springande ur skogen där hon låg död.

Aftonbladet har kartlagt vad Mats Alm gjorde under tiden.

Här är – om polisens misstankar stämmer – berättelsen om 49 dagar av dubbelliv.

Dag 1

Mats och Linda handlar mat på Citygross vid 17-tiden. Mats uppger att de därefter tar en biltur för att utse sevärdheter inför bröllopet. Linda ska efter en sen middag ha gått ut för att ”träffa en kompis”, men kom aldrig tillbaka.

Dag 2

?Mats ringer polisen och anmäler Linda försvunnen.

Dag 3

?Skriver på Facebook: ”Linda var är du???”

Kontaktar Aftonbladet och blir intervjuad i hemmet.

Sent på kvällen anländer Lindas bror med sambo och dotter, Lindas mamma samt en vän till familjen till Falun för att hjälpa till i sökandet. De bosätter sig temporärt i Mats och Lindas lägenhet.

Dag 4

?Tillsammans med sin pappa och Lindas familj går Mats till polisstationen för att höras om försvinnandet. Skriver på Facebook: ”hoppas, håller tummar, önskar... allt!!! LINDA!!!!!!”

Tar med Aftonbladet i sin bil för att återskapa sista bilfärden med Linda.

Besöker restaurangen där Linda jobbade tillsammans med Lindas familj. Trycker upp hennes foto för att dela ut på stan.

På kvällen äter de alla middag tillsammans. Härefter väljer Mats att äta middag enskilt, utan sina medletare.

Dag 5

?Återvänder till Lindas arbetsplats och ber ägaren trycka upp ytterligare 100 bilder. Beger sig ut i centrala Falun för att tillsammans med sin far och Lindas familj klistra upp och dela ut bilder på Linda och fråga runt om någon sett något.

Dag 6

?Mats mamma ansluter till söksällskapet som letar igenom parker och avskilda platser inne i Falun.

Han säger att han kontaktat en sierska som ska ha sagt att kroppen ligger i en skog nära en sjö.

Dag 7

?Letar i skogarna norr om Falun, längs riksväg 80 mellan Bjursås och Rättvik.

På kvällen äter Lindas familj middag i lägenheten då Mats kommer hem med vänner som han pluggat tillsammans med i Tyskland. Mats är glad, pratar och skojar.

Dag 8

?Lindas familj åker hem till Oskarshamn för att hämta rena kläder. På kvällen går Mats ut med sina vänner på krogen Slussvaktarn och dricker öl. Flera uppmärksammar att han verkar glad och uppsluppen.

Dag 9

?Lindas familj återvänder till Falun för att återuppta sökandet. Återigen bor de hemma hos Mats.

Dag 10

n?Mats säger att han ringt sierskan igen som nu ska ha uppgett att de bör leta mer söderut. Omkring detta datum vänder han sig till bostadsrättsföreningen för att få byta nycklar till lägenheten.

Dag 11–14

?Mats packar en blå Ikea-påse med täcke. Till Lindas familj säger han att han ska åka hem till sina föräldrar i Bollnäs för att vila upp sig och försvinner i fyra dagar. Övriga fortsätter sökandet till dag 14 då de åker hem till Oskarshamn.

Dag 16

?Mats kör hem några vänner, som varit i Norge, från norska gränsen till Falun. Verkar uppåt.

Dag 17

?Går tillbaka till sitt jobb på Domnarvets skola i Borlänge, där han vikarierar som spansklärare på högstadiet sedan början av mars. Han skulle egentligen ha börjat jobba efter semestern veckan innan, men fick ledigt för att leta efter Linda.

Dag 18

?Skolstart. Mats undervisar fyra klasser i spanska och avslutar jobbdagen med en lärarkonferens.

Dag 19

?Besöker restaurangen där Linda jobbade och säger till ägaren att han nu kommit på att Linda haft två pass varav ett är borta, samt att hon haft pengar gömda i madrassen. Han frågar ägaren om hon fått lön svart. Ägaren svarar att ”Mats vet ju vad hon fått i lön på kontot” och att hon bara jobbat 40 timmar i veckan. När skulle hon ha hunnit jobba svart, undrar ägaren.

Dag 21

?Jobbar förmiddag.

Skriver på Facebook: ”Tack för allt stöd! Jag önskar liksom ni att det finns någonting som man kan göra, men efter att ha spenderat 2 veckor med att snurra runt och leta (alla buskar och snår i Falun, och alla småvägar inom några mil med många mil skogssök) känns det bara... mer å mer hopplöst. Polisen verkar ju inte heller få in så många tips, men man hör nåt nytt ibland men inget exakt, hoppas bara polisen kan få ihop de till nått konkret.”

Dag 22–32

?Jobbar som vanligt, enligt schemat.

Dag 33

?Tv-programmet ”Efterlyst”, där Mats gråter över Linda och vädjar efter allmänhetens hjälp, sänds på kvällen.

Dag 34–44

?Jobbar som vanligt, enligt schemat.

Dag 45

?Jobbar och undervisar tre klasser i spanska under förmiddagen innan han slutar klockan 13.

Dag 46

?Går till jobbet. Under dagen verkar han tankfull och lättirriterad, enligt elever på skolan. Efter att ha haft konferens på eftermiddagen,

slutar han klockan 17 och lämnar arbetsplatsen.

Därefter har ingen kontakt med honom.

Dag 47

?Mats är kallad till polisförhör men dyker inte upp. Polisen går in i hans lägenhet utan att hitta honom. Inte heller Mats familj vet var han finns.

Dag 48

?Ingen vet var Mats är.

Dag 49

?Polisen går ut med en efterlysning av Mats under förmiddagen. Strax efter klockan fyra kommer han springande mot en bil längs riksväg 80 vid Norra Bertilsbo, ett par mil utanför Falun på väg mot Rättvik – i närheten av området där Mats sökte efter Linda med Lindas familj fem veckor tidigare. Han har bar överkropp, inga skor, brännskador och svärtat hår.

Mats springer till en sommarstuga där han skriker åt ägaren Lars Gauffin att ringa efter polis. Mats berättar vem han är och att han vaknat upp vid en eld i skogen. Bredvid sig hade han Linda – död.

Förs i ambulans till sjukhus efter att ha hörts av polis. Kort därpå hittas en kropp som tros vara Linda Chens.