Polisen har hittat hjulspår i skogen

1 av 2
NYHETER

SKAVLÖTEN/ARNINGE. Rånarna lämnade helikoptern i närheten av Skavlötens motionsanläggning i Arninge, norr om Stockholm.

Polisen har under dagen hittat hjulspår i skogen.

– Rånarna har försvunnit på bil, motorcykel eller liknande, säger Anders Jansson, polisens insatsledare på plats till Aftonbladet vid klockan 12.

Klockan 08.15 uppgav ett ögonvittne för Aftonbladet att rånarnas helikopter hittats norr om Stockholm vid Skavlöten Arninge. Fyndet bekräftades strax därpå av polisen som snabbt kom till platsen och spärrade av ett stort område runt helikoptern. Området ligger cirka tre mil fågelvägen från Västberga där rånet inträffade.

– Här finns många maskerade civilpoliser och även massor med vanliga poliser. Det har körts in lastbilar in på det avspärrade området, rapporterar Thomas Eriksson.

Hjulspåren i skogen visar hur gärningsmännen lämnat helikoptern.

– Vi har hittat en hel del spår i skogen från fordon som vi säkrar, säger Anders Jansson, polisens insatsledare på plats.

Skicklig pilot

Personen som kört flykthelikoptern har bevisligen varit en skicklig pilot. Helikoptern har landat i en liten glänta, och rotorbladen är bara någon meter från träden.

Är det inte ett konstigt sätt att landa på?

– Det är jättekonstigt. Det är väldigt proffsigt utfört. Inte ens våra polis- eller ambulanshelikoptrar skulle landa på det sättet. Du ser ju hur nära rotorbladen är träden, säger Anders Jansson.

– Vi håller på med inre spaning för att se vilka som kan ha utfört det.

Polisens presstalesman Kjell Lindgren säger:

– Nu jobbar vi vidare genom att utfärda ett rikslarm och vi kontrollerar även landets gränser.

"Svårt att hitta"

Helikoptern landade bara någon kilometer från ett bostadsområde. Ögonvittnet Rauni Kolk såg helikoptern sväva över sjön innan den landade.

– Det känns kusligt. Det är helt otroligt det som hänt, säger hon.

Rauni Kolk bor på andra sidan sjön och såg helikoptern från sitt fönster i morse.

– Det var ett sånt oväsen. Sen hörde vi talas om rånet och att en helikopter blivit stulen. Då gick vi ut och tittade. Den stod stilla över sjön en stund, säger hon till Aftonbladets reporter på plats, Thomas Eriksson.

– De måste ha varit välplanerade för här är väldigt svårt att hitta, säger Rauni Kolk.

Militär utbildning?

Polisen riktar nu in sig på att ta fram möjliga gärningsmän, av vilka det inte finns "särskilt många" enligt en poliskälla i hög befattning som TT talat med.

Han vill inte utesluta att gärningsmännen kan ha militär utbildning, "kanske på annan plats än i Sverige".

Rånarna var, enligt källan, beväpnade med "vapen utöver det vanliga", vilket i översättning betyder en speciell sorts automatvapen, vilken sort vill källan inte uppge.

– Vi har en mycket hög aktivitet på den polisiära sidan, inte bara på fältet utan även på stabsnivå, säger polischefen.