Här grips bröderna

Foto: Foto: LÄSARBILD
kontanter Vid tillslaget mot villan påträffades 59 000 kronor i kontanter.
NYHETER

Polisen omringade den gula tegelvillan på Ekerö.

Och grep två bröder.

– Det är för jävligt. De är oskyldiga, säger pappan.

Helikopterligan var maskerade och gick i går inte att identifiera på övervakningskamerorna. Men de uppträdde på ett sätt som gjorde att polisen förstod i vilka kretsar de kunde sökas. Man kontrollerade därför personer som kunde länkas till dem.

I går eftermiddag slog polisen till mot en gul tegelvilla på Ekerö väster om Stockholm. Det senaste året har det bott en familj där som grannarna beskriver som ”normal” och ”trevlig” – men ingen säger sig känna.

Liten pojke

Ett tiotal civila polisbilar omringade huset. Två jeepar rullade in på gårdsplanen och en polis ropade i megafon:

– Kom ut lugnt och stilla! En och en!

Först kom en tioårig pojke. Sedan en katt. Därefter kunde polisen gripa de båda bröderna, 19 och 22 år gamla.

I huset hittade man enligt uppgift 59 000 kronor i kontanter som bröderna inte kunde förklara. De togs sedan in på förhör.

Båda bröderna ska tidigare ha varit inblandade i ett rån. Den ena brodern har enligt uppgift även dömts för att ha tagit hand om pengar från ett rån. Den andra ska ha varit efterlyst för att han inte infunnit sig för att avtjäna ett fängelsestraff.

”Det är förjävligt”

En uppgiftslämnare med insyn säger att om bröderna har med rånet att göra så ligger deras roll i utkanten.

– Vi har inte en aning om detta har med det här rånet att göra överhuvudtaget, sa polisens presstalesman Kjell Lindgren.

Sent i går kväll släpptes 22-åringen.

– Polisen är jävla svin. Vi är inte inblandade, sa han när Aftonbladet ringde.

Brödernas pappa förklarar de stora mänderna kontanter med att han driver byggfirma.

Han är upprörd över att den tioårige sonen togs in till polisen.

– Det är för jävligt. De höll honom isolerad på stationen i flera timmar. Kan du förstå? Han mår dåligt nu.

Rånet som väckte Sverige – så gick det till

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranhrt, släpper tre eller fyra personer på taket . Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med pengar lastas in i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen.

Stockholmspiketen går in i byggnaden.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i G4S:s personal – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

Strax innan 15: Polisen griper en man. Han "var på en plats som är kontrollerad i arbetet efter det grova rånet mot värdedepån (...). Hans uppgifter kommer att kontrolleras för att se ifall de är relevanta i utredningen", skriver polisen på sin hemsida.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.

18-tiden: Polisen griper ytterligare en man. Mannen är efterlyst och ska egentligen avtjäna ett fängeslestraff. Även denna man ska under kvällen höras om han har relevanta uppgifter för utredningen.

ARTIKELN HANDLAR OM