Två män gripna efter rånet

Så fortsätter polisens jakt på fler gärningsmän

NYHETER

Två personer greps i går när polisen vände upp och ned på den undre världen efter det spektakulära helikopterrånet.

Men ingen av männen har troligtvis något att göra med själva rånet.

Polisen har fortfarande inga misstänkta – trots den massiva insatsen.

Den förste mannen frihetsberövades på eftermiddagen och delgavs misstanke om brott – häleri.

Polisens presstalesman Kjell Lindgren förklarar:

– Vid sådana här grova våldsbrott besöker polisen vissa personer och adresser för upplysningar. Vid ett sådant besök dök det upp ett annat brott, ett häleri. Vi vet dock ännu inte om det har samband med rånet i morse, säger Lindgren.

Inga misstänkta

Förhöret av mannen dröjde tills sent på kvällen – det fanns uppgifter polisen ville kontrollera innan de pratade med mannen.

Några timmar senare greps ytterligare en man – han var efterlyst och ska avtjäna ett fängelsestraff.

– Men naturligtvis förhör vi också honom om rånet, sade Lindgren.

Har polisen några misstänkta för rånet?

– Nej, inte i nuläget.

"Många hypoteser"

– Rånet var väl organiserat, väl planerat, tekniskt välutrustat. Sammantaget kan det leda till en rad möjliga hypoteser om vilka som kan ha varit inblandade, sade Christian Agdur, chef för operativa avdelningen vid Stockholmspolisen under eftermiddagens presskonferens.

Under presskonferensen fick polisen också svara på varför de dröjde med att gå in i byggnaden vid rånet på tisdagsmorgonen.

– Vi trodde att rånarna var tungt beväpnade och ville invänta rätt resurser, säger Christan Agdur.

Ser över gränskontroller

Rånarna lämnade den stulna helikoptern i närheten av Skavlötens motionsanläggning i Arninge, norr om Stockholm. Polisen hittade hjulspår i närheten.

– Rånarna har försvunnit på bil, motorcykel eller liknande, säger Anders Jansson, polisens insatsledare på plats till Aftonbladet vid lunchtid.

Samtidigt varskodde polisen gränskontroller och berörda myndigheter om det brutala rånet, och särskild bevakning görs av bland annat färje- och flygtrafik.

– Vi har koll på gränser och luftrummet, säger Varg Gyllander, presstalesman vid Rikskriminalpolisen.

Inte första gången

Polisen tror att gärningsmännen är kriminellt belastade sen tidigare.

– Det är ett brott där flera personer samarbetat, och de gärningsmän som genomfört det här har förmodligen gjort sig skyldiga till det tidigare. Det här är ingenting som man gör som förstagångsbrott, säger Ulf Göranzon, presstalesman vid Länskriminalen.

Kan de vara farliga?

– Det kan man inte utesluta. Men man har inte varit konkret farlig i det här läget. De här personerna har automatvapen med sig, och utifrån det måste man naturligtvis göra en beräkning över en våldsanvändning som kan tänkas komma i fråga, men man har inte konkret hotat eller skjutit mot personer, säger Göranzon.

Dubbla ledningsstaber

Polisen har – precis som vid alla större händelser – upprättat ledningsstaber på Kungsholmen i Stockholm som ska leda arbetet med att få fast rånarna.

Stockholmspolisen har upprättat en stab på sju-åtta personer som leds av kommenderingschef Janne Evensson, uppger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

– Det är folk med utredningserfarenhet, folk med planeringsuppdrag för personal, och folk som är duktiga på kriminalunderrättelsefrågor, med mera, säger Lindgren.

Belöning utfäst

Även Rikskriminalen har upprättat en stab där ett 20-tal personer ingår. Varg Gyllander är förtegen om gruppens arbete men avslöjar att en del i arbetet är att larma gränskontroller och hålla kontakten med polismyndigheter runt om i landet.

– Dels så följer den läget väldigt nära eftersom man aldrig vet vid en stor händelsen om den sprider sig, och då behöver man nationella resurser, säger Gyllander.

G4S uppger i ett pressmeddelande att rånarna kom över en ”obekräftad summa pengar” och att en ”stor belöning” ”erbjuds för information som leder till gripandet och övertygelse hos de ansvariga och återvinning av de stulna pengarna”.

FAKTA

Rånet som väckte Sverige – så gick det till

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranhrt, släpper tre eller fyra, personer på taket som tar sig in i byggnaden. Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med pengar hissas upp i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen.

Polisen går in i byggnaden.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i personalen – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens nationella insatsstyrka går in i värdedepån. De upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

Strax innan 15: Polisen griper en man. Han "var på en plats som är kontrollerad i arbetet efter det grova rånet mot värdedepån (...). Hans uppgifter kommer att kontrolleras för att se ifall de är relevanta i utredningen", skriver polisen på sin hemsida.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.

Tidigare spektakulära rån i Sverige

Postterminalen i Göteborg

När: 22 januari 2008

Hur: Tungt beväpnade män gick in på postterminalen och tvingade elva anställda att lägga sig ner.

De placerade ut fem bombattrapper, fotanglar och brände sex bilar.

Byte: En halv miljon kronor i främst rikskuponger.

Arlanda flygplats, norr om Stockholm

När: 17 juli 2006

Hur: Rånare med automatvapen stoppade värdetransport från flygplatsen och sprängde bilen.

Byte: Miljonbelopp. 19 miljoner hittas också runt vraket.

Landvetters flygplats, öster om Göteborg

När: 7 mars 2006

Hur: Maskerade rånare körde in på landningsområdet och slog till när pengar lastades ur ett SAS-plan från London. Rånarna använde automatvapen och lämnade en bombattrapp.

Byte: Mellan 45 och 60 miljoner kronor.

Stora Höga i Bohuslän

När: 3 november 2005

Hur: Två personer prejade en Securitasbil och sprängde den. Två väktare skadades.

Byte: Över fem miljoner kronor.

Hallunda, söder om Stockholm

När: 29 augusti 2005

Hur: Securitas värdetransport kapades och sprängdes. Rånarna tände eld på ett tiotal bilar och placerade ut bombattrapper för att försvåra jakten och gjorde det med ”militär precision”. Rånet styrdes från en sambandscentral.

Byte: Cirka 14 miljoner kronor.

Akalla i norra Stockholm

När: 25 augusti 2005

Hur: Beväpnade rånare slog till mot Securitas värdedepå med hjälp av hjullastare. De hotade personal med automatvapen.

Byte: 26 miljoner kronor.

Källa: Aftonbladet och TT.