”Säkerheten är bristfällig”

Stockholmspolisens polishelikoptrar var helt obevakade och kunde lätt tas ur spel av rånarna

NYHETER

Allt som behövdes för att slå ut Stockholmspolisens helikoptrar var en bombliknande låda som ställdes vid den obevakade helikopterhangaren på Värmdö.

– Säkerheten är bristfällig, säger Tommy Hydfors, chef på rikskriminalens helikopterenhet.

En viktig del i rånarnas plan var att se till att polishelikoptrarna inte kunde följa efter dem när de flydde. Någon gång före rånet placerades en låda med blinkande ljus framför ingången till hangaren på det öppna fältet på Myttinge. Inget stängsel eller lås hindrade personen eller personerna att ta sig in.

Alla andra helikopterstationer i Sverige ligger inom bevakat flygplatsområde. Polisflyget i Stockholm får nöja sig med en tillfällig station utan säkerhetskontroller.

Finns inget staket

– Vi har verkligen legat på om att vi måste få en bättre och säkrare plats för våra helikoptrar. Det är lätt att ta sig in på området i dag och det finns inte ens något stängsel, säger Tommy Hydfors, chef på rikskriminalens helikopterenhet.

Genom att ställa det bombliknande föremålet mitt framför den obevakade dörren stängdes de båda helikoptrarna in. När de utryckande piloterna upptäckte den blinkande lådan kunde de inget annat göra än att vänta på bombtekniker.

Teknikerna sprängde senare under dagen den misstänkta lådan. Den innehöll inget sprängmedel.

Olyckligt

Hydfors vill inte kommentera om det finns någon teknisk bevakning över området. Stationen är alltid bemannad, men piloterna som varit där ska inte ha sett något misstänkt.

– Det är olyckligt att det här har kunnat hända. Man tappar ju tid, även om det inte slår ut hela helikopterstyrkan inom polisen, säger Tommy Hydfors .

I sju år har rikskriminalpolisen försökt hitta en permanent plats för Stockholms två polishelikoptrar. Problemet har varit att hitta en lämplig plats som inte stör boende i närheten. I september 2006 fick polisen bygglov att sätta upp en tillfällig helikopterstation på Myttinge på Värmdö.

FAKTA

Polisens brister hjälpte rånarna

Säkerheten:

Myttinge på Värmdö är en tillfällig station för Stockholms polishelikoptrar. Till skillnad från de övriga helikopterbaserna i Sverige är den här platsen öppen. Det finns inget staket eller lås som hindrar allmänheten från att komma ända fram till hangaren där de två helikoptrarna står.

Larmet:

Klockan 05.19 kom larmet till polisen om att värdedepån i Västberga var utsatt för ett rån. En halvtimme senare, klockan 05.49 larmade piloterna på Myttinge om att det stod en låda med blinkande lampor mitt framför dörren till hangaren till de två helikoptrarna.

De kunde därför inte ta ut helikoptrarna. Myttinge är bemannad dygnet runt och enligt chefen för rikskriminalens helikopterenhet går det snabbt för piloterna att lyfta när de väl fått klartecken. Vilken tid helikoptrarna ringdes in vill polisen inte berätta.

Utryckningen:

De polishelikoptrar som kallades in från Norrland, Västra Götaland och Sjöräddningen var på plats "relativt snabbt" enligt polisen som inte vill ge några exakta tider.

– Men de kom in för sent, det är inget snack om det, säger Varg Gyllander, presstalesman vid Rikskriminalpolisen.

Rånet som väckte Sverige – så gick det till

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranhrt, släpper tre eller fyra personer på taket . Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med pengar lastas in i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen.

Stockholmspiketen går in i byggnaden.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i G4S:s personal – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

Strax innan 15: Polisen griper en man. Han "var på en plats som är kontrollerad i arbetet efter det grova rånet mot värdedepån (...). Hans uppgifter kommer att kontrolleras för att se ifall de är relevanta i utredningen", skriver polisen på sin hemsida.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.

18-tiden: Polisen griper ytterligare en man. Mannen är efterlyst och ska egentligen avtjäna ett fängeslestraff. Även denna man ska under kvällen höras om han har relevanta uppgifter för utredningen.

ARTIKELN HANDLAR OM