”Mamman och sonen mår bra”

UD fick träffa de misstänkta terroristerna i Pakistan

hemligt möte Svenska diplomater har nu i hemlighet fått träffa Mehdi Ghezali, Safia Benaouda, Munir Awad och hans tvåårige son.
NYHETER

ISLAMABAD. Personal från den svenska ambassaden i Pakistan fick träffa de misstänkta svenska terroristerna i går.

Safia, 19, och hennes tvåårige son sägs må bra.

Mötet skedde i hemlighet här i Islamabad sedan Pakistan överraskande gett ambassaden tillåtelse att träffa de svenska medborgarna.

Svenska diplomater träffade först Safia Benaouda och hennes lille son, sedan hennes man Munir Awad och Mehdi Ghezali.

Efter ett första samtal fick tjänstemännen möjlighet att sätta sig ner med de gripna svenskarna, som hållits åtskiljda sedan de greps den 28 augusti, tillsammans.

”Locket på”

Vad som sades under mötet är inte känt.

– Det är locket på nu, säger en diplomat vid ambassaden.

Pakistans inrikesminister Rehman Malik har tidigare antytt att de två männen torteras, men enligt Karin Nylund på UD:s pressbyrå mår de gripna efter omständigheterna väl.

– Vi håller nu kontakt med de anhöriga, säger Nylund.

UD har ingen ny information om rättsläget – vad svenskarna officiellt anklagas för, om åtal ska väckas, eller om de till exempel fått någon försvarsadvokat.

Rehman Malik har tidigare sagt att svenskarna inte kommer få någon konsulär hjälp innan utredningen är klar, vilket kan ta flera månader. Den nya öppningen kan enligt pakistanska journalister därför tolkas som att i vart fall den unga kvinnan och hennes son snart släpps.

Glad över kontakten

Men UD har inte heller i denna fråga några nya uppgifter. Och det är inte bara locket på gentemot media.

Safias mamma Helena Benaouda skriver i ett mejl:

”Hon och barnet ska må bra efter omständigheterna och hon har fått ett mejl som jag skrev till henne. Tyvärr har jag inte kunnat få någon mer information genom varken UD eller svenska ambassaden i Pakistan. Jag är glad att en viss kontakt är upprättad, men jag skulle självklart önska mer information om hennes och särskilt om barnbarnets situation, hälso-tillstånd med mera”.

FAKTA

Svenskarna kan ha torterats under förhören

?28 augusti Safia Benaouda, 19, Munir Awad, 28, och deras tvåårige son greps tillsammans med Mehdi Ghezali i Dera Ghazi Khan i Pakistan.

?13 september För första gången bekräftar Pakistans regering att svenskarna har gripits.

?18 september Pakistans inrikesminister tillbakavisar svenska uppgifter om att Safia Benaouda ska vara friad från terrormisstankarna.

?22 september Pakistans inrikesminister antyder att Mehdi Ghezali och Munir Awad torteras under förhören.