Polisens nysatsning deltar inte i rånjakten

GOB-gruppen hålls utanför

NYHETER

Polisens nya stora satsning mot den grova organiserade brottsligheten, GOB-gruppen, kommer inte att jobba aktivt i jakten på helikopterrånarna.

Det säger biträdande rikskriminalchef och den operativa chefen för GOB-gruppen Tommy Hydfors.

Polisen lägger ner stora resurser i jakten på de personer som genomförde det spektakulära helikopterrånet i Västberga i södra Stockholm i går.

I går satt bland annat Tommy Hydfors, chef för den nyinrättade GOB-gruppen, som är polisens stora satsning mot den grova organiserade brottsligheten, i möte med biträdande länspolismästaren i Stockholm Lennart Enocsson.

Men att aktivt blanda in GOB-gruppen i jakten på gärningsmännen är inte aktuellt.

– Vi har inga planer på att lyfta resurser från den gruppen för att specifikt ägna sig åt det här rånet, utan den jobbar vidare med den vanliga verksamheten, säger GOB-chefen Tommy Hydfors.

Men är inte GOB-gruppen framtagen för att jobba med den här typen av brottslighet?

– Som vi bedömer det är det viktigare att gruppen jobbar med de utredningar den redan är inblandad i, däremot kan det komma fram uppgifter i dessa som är intressanta i rånutredningen.

Ulf Göranzon, presstalesman, på länskriminalen i Stockholm, är förvånad över beslutet.

– Vad GOB-gruppen väljer att lägga resurser på är deras beslut. Behövs de i utredningen förutsätter jag att de kopplas in, säger Göranzon.

Skulle inte gruppen vara till nytta i rånjakten?

– Det här är ingen exklusiv grupp som kopplas in i alla större utredningar som rör grov brottslighet, det är vanliga poliser som jobbar med utredningsarbete. Men skulle det komma fram något av nytta i deras utredningar får vi den informationen.

GOB-gruppen startade sin verksamhet den 1 september och är polisens nya satsning mot den grova organiserade brottsligheten.

Gruppen består av nio grupper utplacerade från Malmö i söder till Umeå i norr.

Totalt ingår 200 specialutbildade poliser - utredare, spanare och analytiker.

Kostnaden för satsningen beräknas uppgå till 200 miljoner kronor per år.

Rånet som väckte Sverige – så gick det till

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranhrt, släpper tre eller fyra personer på taket . Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med pengar lastas in i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen.

Stockholmspiketen går in i byggnaden.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i G4S:s personal – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

Strax innan 15: Polisen griper en man. Han "var på en plats som är kontrollerad i arbetet efter det grova rånet mot värdedepån (...). Hans uppgifter kommer att kontrolleras för att se ifall de är relevanta i utredningen", skriver polisen på sin hemsida.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.

18-tiden: Polisen griper ytterligare en man. Mannen är efterlyst och ska egentligen avtjäna ett fängeslestraff. Även denna man ska under kvällen höras om han har relevanta uppgifter för utredningen.

ARTIKELN HANDLAR OM