Kvinna såg flera mystiska män i närheten av helikopterhangar

”Jag blev riktigt rädd”

NYHETER

NORRTÄLJE. Rånarna stal helikoptern mitt i natten.

Ett vittne kan ha sett rånarna på väg till hangaren.

– Jag tänkte att ’va fan gör de där’, säger hon.

Ett enkelt stängsel och en hangarvägg av tyg var allt som hindrade rånarna från att komma över helikoptern och flyga iväg.

De slog till på natten då industriområdet kring hangaren – som tillhör Roslagens helikopterflyg – är i det närmaste öde.

Mycket buller

Enligt företagets vd Carl Meyer fanns personal på plats fram till klockan 20.

Strax intill hangaren ligger ett sportflygfält och både flygplan och helikoptrar syns ofta i luften. De boende i området är vana vid motorbuller.

– Jag kollade inte vad klockan var, men jag vaknade i natt av att det flög en helikopter över skogen där borta, säger en boende längs Kustvägen och pekar ut mot Mellingeholms hagmarker.

Hade ficklampor

Men ett vittne såg några personer med ficklampor på en enslig skogsväg i närheten, söder om Norrtälje, strax före klockan 23 natten till i går.

Först såg hon 3–4 mörkklädda personer och lite längre fram ytterligare en, som hon uppfattade det, lite längre man.

– Det var jättekonstigt. Man ser nästan aldrig några människor där, det finns inget att göra, och nu var det dessutom becksvart. Jag tänkte att ’va fan gör de där’. Jag blev riktigt rädd.

Vägen mynnar ut i en stig som fortsätter ett hundratal meter ner mot en hage vid sjön Limmaren. På andra sidan hagen ligger helikopterhangaren.

– Jag såg inte deras ansikten, men jag tyckte de verkade ganska unga. De hade baseballkepsar på huvudena.

Eftersom hon inte såg till något fordon, inte heller uppe vid stora vägen, tar hon för givet att männen blivit avsläppta någonstans.

Hörde röster

När hon stannade sin bil hörde hon röster, men hon kunde inte urskilja några ord.

– Men plötsligt blev det helt tyst och sedan varken såg eller hörde jag något mer.

Norrtäljepolisen spärrade under gårdagsmorgonen av området och tekniker kallades in från Stockholm.

Rånet som väckte Sverige – så gick det till

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranhrt, släpper tre eller fyra personer på taket . Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med pengar lastas in i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen.

Stockholmspiketen går in i byggnaden.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i G4S:s personal – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

Strax innan 15: Polisen griper en man. Han "var på en plats som är kontrollerad i arbetet efter det grova rånet mot värdedepån (...). Hans uppgifter kommer att kontrolleras för att se ifall de är relevanta i utredningen", skriver polisen på sin hemsida.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.

18-tiden: Polisen griper ytterligare en man. Mannen är efterlyst och ska egentligen avtjäna ett fängeslestraff. Även denna man ska under kvällen höras om han har relevanta uppgifter för utredningen.