Mats Alm: Jag blev kidnappad

Ur förhören: De drogade mig och ville ha pengar

Foto: LARS DAFGÅRD/DALARNAS TIDNINGAR
nekar Mordmisstänkte Mats Alm, 34, fortsätter att neka till brott. ”Jag kidnappades hemma i bostaden och blev neddrogad och placerad i bakluckan på en bil. Sen dumpades jag bredvid kropp-
NYHETER

FALUN. Mordmisstänkte Mats Alm, 34, mår allt sämre – och fortsätter neka.

I förhör har han förklarat sin version:

– Jag kidnappades i mitt hem, drogades ner och placerades i ett bagageutrymme. Sen vaknade jag upp vid en eld i skogen och såg en död kropp.

34-åringen hålls helt isolerad i sin cell. Han har fulla restriktioner och får inte kommunicera med omvärlden.

I förhör med polisen och under den två timmar långa häktningsförhandlingen har Mats Alm gett sin förklaring av vad som hänt. Hans version har av åklagaren och tingsrätten bedömts vara osannolik.

”Placerades i bakluckan”

Enligt uppgifter till Aftonbladet sa han:

”Jag kidnappades hemma i bostaden och blev neddrogad och placerad i bakluckan på en bil. Sen dumpades jag bredvid kroppen. Jag minns inte hur det gick till, jag vaknade upp när jag låg där. När jag tittade så såg jag en eld och en kropp som jag uppfattade som en kvinnokropp. Jag reste mig och gick eller sprang därifrån, 3–4 kilometer, tills jag kom till ett hus. Där bad jag en person att ringa polisen.”

I Falu-Kuriren finns i dag ytterligare uppgifter kring vad Mats Alm har berättat i förhör.

Fick panik när han vaknade

Han säger att han hotades med kniv och att kidnapparna tvingade honom att svälja tabletter som gjorde att allt blev ”som i ett töcken”. Anledningen var att de var ute efter Lindas pengar.

Enligt Mats Alm frågade de gång på gång var pengarna fanns. När han inte kunde svara blev han neddrogad eller sövd igen och förd till Linda. När han vaknade upp låg han i skogen och hans kläder brann.

Han såg då Lindas ben sticka ut från en stor rishög bredvid. Han fick panik och slet av sig den brinnande tröjan.

34-åringen berättar också hur kidnapparna hade bäddat åt honom i bilen och gett honom mat och vatten under de dagar han var borta.

Inga nya förhör hölls i går, men hans advokat Mats Bergh överklagade häktningsbeslutet till Svea hovrätt.

Enligt advokatens tre sidor långa inlaga saknar polisen helt bevis för att Mats ska ha mördat sin fästmö Linda Chen. Han skriver också att det i utredningsmaterialet finns uppgifter om alternativa gärningsmän som inte följts upp.

Spåren följdes inte upp

Bland annat ska Linda Chen tidigare drabbads av brott och för många år sedan ha utsatts för ett mordförsök.

”Dessa alternativa utredningsspår har inte följts upp av polisen trots att försvinnandet skedde redan första augusti”, skriver Mats Bergh.

Polisen misstänker att Mats Alm dödade sin blivande hustru på kvällen den första augusti. Sista spåret är en bild när de lämnar mataffären Citygross.

– En av teorierna är att hon mördades i bilen efter att de var på Citygross, säger en källa.

I förhör har Mats Alm påstått att de efter besöket åkte runt med bilen i flera timmar innan de åkte hem och åt.

”Bara indicier”

Linda ska sedan ha lämnat lägenheten för att träffa en vän – för att aldrig mer komma hem.

– Jag ringde och sms:ade på hennes telefon. Men fick inget svar, sa han i förhören.

Mats Bergh påpekar till hovrätten att det inte är fastställd att Linda Chen mördades. Kroppen är inte slutgiltigt identifierad, resultatet från obduktionen kommer att dröja. Polisens telefonspårning har heller inte kunnat knyta honom till någon brottsplats, enligt Bergh.

”I stora drag består utredningen enbart av ett fåtal indicier samt en allmän misstro mot Mats Alm”, skriver han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet mår Mats Alm allt sämre. Han har fått låna böcker ur bokvagnen, men ligger mest på sin säng.

Förundersökningsledningen har avböjt att kommentera överklagan till hovrätten.