”Sälj hasch – på Systemet”

Danska lokalpolitiker vill att cannabis ska legaliseras

1 av 2
NYHETER

KÖPENHAMN. Maten, vinet och chipsen är inköpta till fredagsmyset.

Men drogerna då?

Bara att kvista in på bolaget och köpa ditt helghasch.

Ett möjligt framtidsscenario i den danska huvudstaden om lokalpolitikerna i Köpenhamn får igenom det kontroversiella förslaget.

Många Köpenhamnsbor som Aftonbladet pratat med är positiva till idén – som ska vara ett vapen i kampen mot de kriminella gäng som härjar i staden.

Sågas i riksdagen

Men förslaget sågas på riksnivå.

– Ett förslag från lokalpolitiker som snart ska gå till val, fnyser riksdagskvinnan Karen Haekkerup, (S).

Tanken är att haschförsäljningen ska skötas i statlig regi, i ett fyrtiotal butiker med svenska Systembolaget som förebild.

Priset skulle motsvara det på gatan, 50 danska kronor per gram, och förhoppningen är att den lagliga försäljningen ska ta över marknaden och ge en vinst på en halv miljard kronor.

–?Vi delar inte alls den inställningen, det finns inget försvar för att legalisera haschet. För det första finns det inget som tyder på att det verkligen skulle hjälpa, då hittar de kriminella bara något annat att tjäna pengar på. Och för det andra är hasch skadligt, det sänder ut helt fel signaler att lagliggöra det, säger Karen Haekkerup.

Positiva reaktioner

Hon får medhåll av ett stort antal riksdagsledamöter från samtliga stora partier.

Och utan folketingets stöd kommer det inte att gå igenom, eftersom en lagändring i så fall krävs.

Men bland vanligt folk är många positiva. Kenneth Kühnell, 25, och kompisen Jimmy Sörensen, 26, säger över en after work-öl på Ströget:

– Det är en jättebra idé, man skulle ha gjort det redan för många år sedan. Det skulle minska gatuvåldet, och det är det viktigaste.

ARTIKELN HANDLAR OM