Jordbruksverket kan ha brutit mot lagen

NYHETER

Polsk polis har redan kopplats in.

Och nu ska Sverige undersöka om även Jordbruksverket bröt mot lagen när de härskna köttkonserverna såldes.

Försäljningen kan ha gått till på olaglig väg.

Det menar experter på Livsmedelsverket, skriver Svenska Dagbladet.

De vill nu granska de tre avtal som gjordes upp då Jordbruksverket sålde 1999 och 2000 sålde 1,5 miljoner gammalt kött till ett privat handelsbolag för mellan 1 och 4 kronor kilot – och friskrev sig från ansvar för om kvalitén försämrats på grund av den långa lagringstiden.

Samtidigt vill Livsmedelsverket dessutom beslagta de gamla konserver ur svenska beredskapsförråd som fortfarande finns i ett lager i Göteborgs hamn.

– Man kan inte avtala bort ansvaret för ett livsmedel. Säljaren är ansvarig för att det inte är otjänligt. Så är livsmedelslagstiftningen och det är samma sak oavsett om varan säljs i Sverige eller utomlands, säger Louise Nyholm som är statsinspektör på Livsmedelsverket till Svenska Dagbladet.

Både Jordbruksverket och det privata handelsbolag som senare sålt vidare köttet hävdar att ett välrenommérat laboratorium har testat köttet, och kommit fram till att det är mikrobiologiskt säkert. Men det nya laboratorietest som SvD/Uwaga! låtit göra i Polen visar istället att köttet befann sig i olika grader av förruttnelse.

– Det räcker inte att ett livsmedel är ofarligt att äta för att det ska få säljas. Det ska också vara tjänligt, säger Louise Nyholm till Svenska Dagbladet.