Historien fanns på nätet – innan Mats försvann

Signaturen ”ACE”: Ligan har en enorm kapacitet

Foto: PRIVAT och LINA B EINARSSON
diskuteras i forum Mats Alm har i förhör förklarat sitt försvinnande med att han kidnappats och drogats av flera män. Han ska därefter vaknat upp vid ett kvinnolik och en eld. Vittnesmålet liknar i flera delar spekulationer om Linda Chens försvinnande på webbsidan svenskamord.se.
NYHETER

Mats Alm blev kidnappad av en liga som ville åt mördade sambon Lindas pengar.

Det är hans förklaring i polisförhör.

Men flera veckor tidigare publicerades en närmast identisk historia på nätet.

I förhör med polisen har Mats Alm gett sin version av vad som hände under de tre dygn som han var försvunnen mellan 15 och 18 september.

Han kidnappades av flera män som drogade honom med tabletter. När han vaknade upp ska männen ha frågat efter Lindas pengar. När han inte var samarbetsvillig sövdes han återigen. Plötsligt vaknade han därefter upp i skogen, bredvid en brinnande eld och ett kvinnolik.

Kinesisk maffia

I flera delar liknar Mats Alm vittnesmål de spekulationer som sedan slutet av augusti funnits i en omfattande chattdiskussion om Linda Chens försvinnande på forumet Svenska Mord.

Den 26 augusti skriver signaturen ACE att han tror att en kinesisk maffia ligger bakom Lindas försvinnande: ”Ligan har en enorm kapacitet och ligger de bakom Lindas försvinnande kan det vara svårt för polisen att komma åt dessa människor – tyvärr...”

ACE skriver även på­ ­forumet den 11 september:

”Vietnameserna/kineserna håller sig mycket inom de egna leden [...]. Dessutom är det så att den som vänder sig utanför nätverket betraktas som förrädare! Kanske var det så det var för Linda. Vad hade hon gjort…hon kanske var skyldig pengar…något vi inte känner till”.

Mannen som kallar sig ACE diskuterar även flitigt med en annan signatur – ­Ulmus. Ulmus är latin för alm, och mannen uppger sig vara en nära anhörig till Mats Alm.

Han försvarar Alm i många av de kritiska uttalandena på forumet och kallas för ”Mats Alms talesman” av andra chattdeltagare.

Okända uppgifter

En man som besökt forumet har uppmärksammat likheterna mellan Alms beskrivning av sin egen kidnappning – enligt Alm utförd av en liga som ville ha Lindas pengar, och ACE:s spekuleringar på forumet.

Han tror att chatten har inspirerat Mats Alm. Därför har han nu lämnat uppgifterna till polisen.

– Mats Alm verkar ha kopierat historien från Svenska mord när han förhörs av polisen, säger han till ­Aftonbladet.

Polisen kan inte kommentera uppgifterna.

– Personligen kände jag inte till detta, säger Dala­polisens talesman Hans-Åke Hedin.