G20 överens om bankchefsbonusar

NYHETER

Enligt nyhetsbyråer och internationella medier är G20-ledarna överens om hur bankchefers bonusar ska regleras. Huvudprincipen är att bonusar ska länkas till långfristiga framgångar. Det talas också om bonustak i det förslag till överenskommelse som cirkulerar i Pittsburgh.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade i sin egenskap av EU-ordförande till AFP att han "förväntar sig att G20 uttalar sig tydligt om behovet av globala regler för bonusar och andra ersättningar.

– Jag väntar mig också en bred överenskommelse om hur finanskontrollen i allmänhet ska kunna stärkas, sade Reinfeldt.

Enligt utkasten till beslut ska G20 sträva efter att införa de nya reglerna om hårdare kapitalkrav och strängare regler för bonusar i banker först vid slutet av 2012.

Det sena datumet beror på oro över att hårdare kapitalkrav i dag ytterligare skulle begränsa bankernas möjlighet att låna ut pengar.

I dokumentet skriver G20 att bristande lagstiftning och översyn bidragit till finanskrisen.

"Stora misslyckanden för lagstiftning och översyn, samt hänsynslöst och oansvarigt risktagande av banker och andra finansiella institutioner, skapade farliga finansiella svagheter som bidrog betydligt till den nuvarande krisen", står det i utkastet enligt Reuters.

Dokumentet talar om att "samarbete mellan världens största ekonomier" ska säkra en reform av regelverken, men specificerar inte hur eller när sådana förhandlingar ska bedrivas.

TT