Baserna utrymdes

Polisen kände till hotet – men rånarna slog till när helikoptrarna var tillbaka

1 av 4 | Foto: Magnus sandberg
Flyttades Polisen letar spår vid helikopterhangaren i Myttinge på Värmdö. Runt den 11 september fick polisen kännedom om att ett attentat planerades mot basen. Helikoptrarna flyttades tillfälligt till Polishögskolan i Solna. Men sedan blåstes faran över och helikoptrarna flyttades tillbaka till Myttinge – där de oskadliggjordes av bombattrapper tidigt på onsdagsmorgonen.
NYHETER

Polisen fick veta att ett sabotage planerades mot sin helikopterbas.

Under namnet Operation HKP4 flyttades då polishelikoptrarna i flera dagar.

Men insatsen lades ner – och det var fritt fram för rånarna.

Dagarna runt den 11 september fick polisen via underrättelseinformation veta att någon planerade ett sabotage mot den provisoriska hangaren på Värmdö där polisen haft sina helikoptrar sedan 2002.

Ledningen fattade då beslut om att flytta både personal och helikoptrar till Polishögskolan i Solna under namnet Operation HKP4.

Men Aftonbladets källor säger att bara efter fyra till fem dagar kom ledningen fram till att det inte fanns anledning att vara kvar på Polishögskolan.

– Man fick signaler om att faran var över, säger en uppgiftslämnare.

Oroliga under flera år

Helikoptrarna parkerades återigen oskyddat ute på Värmdö.

– Piloterna har varit oroliga för säkerheten under flera år. De har försökt få igenom en flytt eller en förstärkning av säkerheten men ingen har lyssnat, säger en källa.

Poliserna har sitt eget högkvarter ett par hundra meter från själva hangaren. Men även där, i rödmålade baracker, har säkerheten varit eftersatt.

– Det var ett tillbud där för ett par år sedan. Någon tog sig in i byggnaden, men personen blev upptäckt innan det hann hända något, säger källan.

Fastnat på kameror

Strax efter det spektakulära helikopterrånet i onsdags morse upptäcktes en misstänkt bomb utanför hangaren på Värmdö. Den visade sig vara en ofarlig attrapp.

Enligt Aftonbladets källor har tre av sabotörerna fastnat på övervakningskameror som finns på byggnaden. De syns komma körande på motorcyklar och sedan gå fram mot hangaren och ”mixtra” med något.

Sabotaget satte effektivt stopp för polisens möjligheter att ta upp jakten på gärningsmännen. Men även andra omständigheter internt inom polisen kan ha underlättat för rånarna.

Redan i går kunde Aftonbladet berätta att polisen sedan en längre tid haft kännedom om att ett storrån var på gång i Stockholmstrakten med gärningsmän utifrån.

Tog lång tid för polisen

Nu uppger flera källor att Rikskriminalen och Nationella insatsstyrkan, som var de som tog emot informationen, höll den för sig själva.

Polisen i Stockholm informerades inte, och därmed minskade möjligheterna att föregripa rånet drastiskt.

Efter att informationen kommit höjde rikskrim bevakningen av flera värdedepåer i Stockholm, men för en vecka sedan gav man upp och lade ner.

Om Stockholmspolisen informerats hade man haft större resurser att fortsätta bevakningen.

Trots att polisstationen i Västberga bara ligger ett hundratal meter från den rånade värdedepån tog det lång tid för patrullerna att svara på larmet eftersom de inte var förberedda. Tid som kan ha varit avgörande.

Rivalitet fördröjde

Dessutom kunde Stockholmspiktetens utryckningstid avsevärt ha förkortats om de varit förberedda på att ett rån var förestående. Nu kom de ett par minuter för sent.

– Det är ju känt sedan länge att det råder en rivalitet mellan de olika insatsstyrkorna, den nationella och Stockholmspiketen, säger en poliskälla.

Christian Agdur, chef för Stockholmspolisens operativa avdelning säger:

– Vad som varit och vem som haft vilken information vill jag inte kommentera. Jag kan inte säga någonting om våra mellanhavanden, sedan får du dra dina egna slutsatser.