Marit Paulsen: "Ett dåligt skämt"

Europaparlamentarikern vill att de ansvariga ställs till svars

NYHETER

Beredskapslagret skulle aldrig ha sålts.

Det anser europaparlamentarikern Marit Paulsen.

– Är det för gammalt bör man göra biogas av innehållet och skrota burkarna, säger hon till Aftonbladet.

Marit Paulsen (FP) upprörs över kasserad sallad.

Enligt Svenska Dagbladet var delar av partiet med köttkonserver från beredskapslagret för gammalt redan då det såldes av Jordbruksverket. Nu har konserverna bland annat dykt upp i Polen där köttet serverats på krogar, i förskolor och på äldredomshem. Vissa konserver innehåller 27 år gammalt kött.

– Det här är som ett dåligt skämt, säger Folkpartisten och Europaparlamentarikern Marit Paulsen till Aftonbladet.

Livsmedel har länge varit en av Marit Paulsens hjärtefrågor, precis som djurfoder. Men inte ens djuren borde få äta köttet från konserverna anser europaparlamentarikern.

– Gamla köttkonserver kan vara direkt skadliga. Är det för gammalt bör man göra biogas av innehållet och skrota burkarna.

”Dumheter”

Enligt kontraktet mellan köparen och Jordbruksverket fick konserverna inte säljas inom EU. Jordbruksverkets chef för för avdelningen för djurskydd och hälsa, Karin Åhl, säger till Aftonbladet att man inte ville störa EU:s inre marknad.

– Det spelar ingen roll om försäljningen sker inom eller utanför EU, om man ger bort det eller om man tar betalt. Gamla konserverver är inte mat och det är inte foder, det duger bara till biogas, säger Marit Paulsen.

Europaparlamentarikern vill att de ansvariga för försäljningen ställs till svars.

–Vem som nu än utreder detta måste ta reda på vem som bär ansvaret för dumheterna så det inte händer igen.