”Det var inte jag”

Maffiabossen nekar till anklagelserna och hyllar rånarna: Det var lite imponerande

kriminellt förflutet Maffiabossen, här med vapen och vakthund, har tidigare varit inblandad i flera brott i Sverige, men bor numera i Serbien. ”Det är sex år sedan jag lämnade Sverige och de gånger jag varit där sedan har man ju varit på häktet”, säger han.
NYHETER

40-åringen som pekas ut som maffialedare och hjärnan bakom rånet skrattar.

Han avfärdar anklagelserna som helt grundlösa.

– Jag gratulerar killarna som gjorde det, men de har nog inte tänkt på problemen som kommer efteråt, säger han till Aftonbladet.

Foto: Foto: mattias CARLSSON
vanligt familjeliv Maffiabossen som pekats ut som hjärnan bakom helikopterkuppen förnekar för Aftonbladet all inblandning. ”Jag har lagt det där livet bakom mig. Jag försöker leva ett helt vanligt familjeliv”, säger han på telefon från Serbien.

Under sin tid i Stockholm blev han beryktad och kallades Gud-fader i vissa kretsar. Polisen ansåg att han var en ledargestalt i den undre världen.

Men det mesta var inte annat än rykten, hävdar han.

– Det är galet, säger han på telefon från Serbien.

– Det är sex år sedan jag lämnade Sverige och de gånger jag varit där sedan har man ju varit på häktet. Samma dag som jag kom ut åkte jag därifrån. Jag är inte så intresserad av det där landet, faktiskt.

”Finns folk med erfarenhet”

Det finns misstankar om kopplingar till Balkan-området. Finns det många arbetslösa militärer där som kan göra sådana här saker?

– Ja, svårt att säga, men eftersom det varit krig här i många år så är det klart att det finns folk som är arbetslösa och har den erfarenheten. Men det är lite av ett långskott att säga att det skulle vara folk som söker sådana jobb i norr, i Sverige, det är svårt. Det är svårt om de inte har någon kännedom om området, systemet eller någonting. Det låter långsökt.

– Det finns 100-tals erfarna lokala personer som jobbar inom det här. Jag tror det är folk lokalt som gjort det, men det är svårt att säga.

Vad tycker du om kuppen som sådan?

– Ja, det är som ett färdigt filmmanus. Det var lite imponerande. Men det måste ha varit väldigt mycket folk inblandade, om man ser vad som har hänt runtikring. Det är säkert 20 pers inblandade.

– Och allt som görs där. Mer än tre personer är inblandade, där är man i riskzonen. Så det ska bli kul att fortsätta läsa. Inom en snar framtid kommer dimman att lyfta.

Du tror att de kommer åka fast?

– Ja, med tanke på alla kringliggande problem. Du har det efterföljande problemet som du måste lösa: växlingen av pengarna, eller få in dem i systemet. Det är förmodligen jättemycket pengar. Och det är svensk valuta, du kan inte gå ut i Europa och göra det utan du måste göra det lokalt.

– Det var nog kul att göra det, för dem som gjorde det. Men de har nog inte tänkt på efterföljande problem. Det är där det blir huvudvärk.

Mordförsök

Han berättar att han nuförtiden är i restaurangbranschen. Enligt andra uppgifter äger han bland annat både kaféer och nattklubbar.

Han driver också företag i säkerhetsbranschen och har kontakter med Ryssland.

– Jag försöker leva ett helt vanligt familjeliv, det har jag alltid gjort. Det har varit lite kastvindar, men det har inte varit på grund av mig. Utan det har varit på grund av att andra inte tyckt att jag ska ha det så. Försvara sig måste man ju göra på ett eller annat sätt, säger han.

Han åsyftar ett mordförsök han utsattes för och ett planerat attentat som han fick förvarning om av polisen. 2003 dömdes han till två års fängelse för grovt vapenbrott, innehav av skjutvapen. 40-åringen erkände utan omsvep i rätten och förklarade att syftet var självförsvar.

– Det absolut största och bästa steget var att lämna Sverige, för man fick aldrig någon lugn och ro. När man var ensam var det ju inte så illa, men när det blev familj och det kom barn till världen var det inte så kul.

– Jag fick skulden för allt som hände, och så är det fortfarande. Allt som händer från Ystad till Kiruna har man ju haft något finger med i, det börjar bli lite patetiskt.

Polisen intresserad

Han berättar att han fått veta att svenska polisens sambandsman då och då kontaktat lokala polisen där han bor för att titta till honom.

– De vill gärna veta vad jag har för kontakter och så. Men tittar man på det som jag har gjort däruppe så är det inte så mycket.

– Att jag sedan målades upp som nån figur med stora vingar där alla var under, det är en helt annan sak. Jag tycker själv det är patetiskt. Man börjar bli lite gammal, så att säga, så att man ser på det där på ett helt annat sätt. Och det är inte så där imponerande längre faktiskt.

På frågan bedyrar han att han aldrig skulle involvera sig i ett sådant projekt som helikopterrånet.

”Inte ens att tänka på”

– Absolut inte. För det första har jag lagt det där livet bakom mig. För det andra är jag är inte i behov av det. Det droppar inte lika mycket pengar som förr, men man lever bra, jag kan betala mina barns skola, jag klagar inte, jag har ett bra liv.

– Ska man ge sig in i något sådant skit då man ju sätta det på vågen. Familjen på den ena sidan och livet som man faktiskt lever ganska bra. Och på den andra sidan ska man sätta det som kan få allt att gå åt helvete. Nej, det är löjligt. Det är inte ens att tänka på.