UD: Inga uppgifter om att hon släppts

NYHETER

Safia Benaouda, 19, har i en dryg månad nekat till alla anklagelser om terrorism – och enligt SVT får hon i dag åka hem med sin lilla son.

Men UD förnekar uppgifterna:

– Enligt vad vi fått höra är de inte släppta, säger Ingrid Palmklint på UD:s presstjänst.

Pakistansk säkerhetspolis tror inte svenskan Safia Benaoudas förklaring på vad hon gjorde i Pakistan.

Underrättelsekällor i Pakistans bekräftade tidigare i dag för Rapport att 19-åriga Safia Benaouda har överförts till svensk ambassadpersonal.

Hon anses enligt källorna vara helt oskyldig, och ambassaden i Islamabad undersöker nu möjligheterna för svenskan och hennes 2-årige son att föras till Sverige menar SVT. Terrormisstankarna mot Mehdi Ghezali och Munir Awad kvarstår dock och de sitter fortsatt häktade, trots att även de nekar till att ha några kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

"Vet ingenting"

Men på Utrikesdepartementet i Stockholm säger man att de uppgifter som lämnats till den svenska ambassaden i Pakistan är att 19-åriga Safia Benaouda inte alls släppts.

– Det är de officiella uppgifter som vi fått i dag. Hon ska heller inte vara överlämnad till svensk personal, säger Ingrid Palmklint på UD:s presstjänst.

Även UD-källor säger till TT att mamman och barnet inte har släppts.

Safias mamma Helena Benaouda säger till Aftonbladet att hon inte vet något än.

– Det florerar så många uppgifter just nu och jag väntar med att säga något tills jag vet säkert, säger hon.

Greps med sonen

Det var den 28 augusti som Safia Benaouda och hennes tvårige son greps vid gränsen till den laglösa Nordvästra gränsprovinsen tillsammans med hennes man Munir Awad, 28 och Mehdi Ghezali.

De greps på väg till ett av världens farligaste områden på en väg som mest är känd för narkotikatransporter och personer med extremistkopplingar.

Svenskarna har nekat till anklagelserna. De säger alla tre att de rest till Pakistan för att besöka den opolitiska, religiösa muslimska rörelsen Tablighi Jamaat.