Reinfeldt – Sahlin: 6-0

1 av 2 | Foto: AP
Svenskarna gillar tanken på Reinfeldt utomlands.
NYHETER

Det är en fullständig knock-out.

Ett år före valet har Fredrik Reinfeldt tagit en stor ledning över Mona Sahlin i statsministermatchen, skriver Dagens Nyheter.

I tidningens mätning leder han med 6–0, enligt väljarna.

För ett år sedan var det oavgjort.

I DN/Synovates årliga mätning undersöks väljarnas förtroende för statsministern Fredrik Reinfeldt (M), kontra oppositionsledaren Mona Sahlin (S).

2008 var ställningen 2-2. I år har man lagt till två ”grenar” i undersökningen, och ställningen har blivit 6-0.

”Bäst i kris”

Reinfeldt får nu högst betyg på alla områden av såväl kvinnor som män, och i samtliga åldersgrupper. Han anses vara bäst på att företräda Sverige utomlands. Han vinner också i kategorierna ”bäst på att leda Sverige i händelse av allvarlig kris” och ”företräda Sverige i Europa”.

När Mona Sahlin i förra mätningen skrapade ihop två poäng var det i kategorierna ”bäst på att ingjuta hopp om en bättre framtid” och ”bäst på att skapa majoritet för sin politik i riksdagen”.

”Val handlar om framtiden”

Men nu har Reinfeldt högst förtroendesiffror även där.

–?Att Reinfeldt nu även anses bäst på att ingjuta hopp om en bättre framtid kan vara av avgörande betydelse. Valstrateger brukar ju säga att val handlar om framtiden, inte om hur en regering skött sig. Man kan förlora val på historien, men man kan inte vinna val på den, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

FAKTA

undersökningen

I Synovates mätning för DN och Sydsvenskan har 1.015 väljare intervjuats under perioden den 21–24 september.