UD: Hon har inte släppts – eller?

Förvirring om svenska Safia,19

1 av 2
Safia Benaouda, 19.
NYHETER

ISLAMABAD. Safia Benaouda, 19, har möjligen släppts.

Men uppgifterna i såväl Pakistan som Stockholm är motstridiga.

En av Aftonbladets källor hävdar att den unga kvinnan nu är helt friad från misstankarna om terrorism, att hon släppts och nu befinner sig med sin tvåårige son i ett mindre samhälle strax utanför huvudstaden Islamabad.

En annan uppgiftslämnare säger dock att Safia Benaouda ännu sitter inlåst, men att hon möjligen är på fri fot snart.

Förd till ambassaden

Precis allt var förvirrat och motsägelsefullt här i Islamabad i går. Redan på morgonen förekom uppgifter i svenska medier om att kvinnan under natten släppts och blivit förd till den svenska ambassaden.

Detta stämmer inte, sa dock en centralt placerad UD-källa till Aftonbladet några timmar senare.

Dessa uppgifter återkom under dagen och UD i Stockholm gick från att dementera uppgifterna till att säga att Pakistan kan ha frigett Safia Benaouda utan att informera Sverige till att senare än en gång förneka ryktena.

Tog plan till Karachi

Sveriges Radio hävdade att poliser från Säpo tagit hand om henne, men det dementerades snabbt. Det fanns även uppgifter om att kvinnan klockan 17 i går tillsammans med sin son tog ett plan från Islamabad till jättestaden Karachi, men det stämde inte heller.

Klart är dock att Sveriges ambassadör Ulrika Sundberg avbrutit sin tjänsteresa till Sverige och kommer till Islamabad i dag för nya möten med myndigheter i Pakistan.