Saab-affären kan gå i stöpet

NYHETER

Koenigsegg håller på att tappa greppet om Saabaffären.

Gruppen skakas av en ägartvist.

– Om inte allt är på plats innan onsdag är vi ute. Då ger vi upp, säger Bård Eker till DI.

Saabaffären ska avslutas 31 oktober men till Dagens Industri säger en av Koenigseggs huvudägare, Bård Eker, att de drar sig ur affären om allt inte är i ordning på onsdag.

Och i ordning är det inte enligt den norska tidningen Dagens Næringsliv – som avslöjar att den amerikanske affärsmannen Mark Bishop planerat en kupp bakom ryggen på sina tidigare kompanjoner i Koenigsegg group.

Förnekar bortslumpade aktier

Enligt tidningen kontaktade han en dömd norsk ekobrottsling med ett erbjudande att köpa 20 procent av aktierna i Koenigsegg group.

– Han försöker uppenbarligen sälja någonting han inte disponerar över, säger Bård Eker till DI.

Mark Bishop själv förnekar att han slumpar bort Koenigseggaktier. Men Bård Eker säger att svenska regeringen informerats om spelet kring aktierna och att man stoppat den planerade nyemissionen som skulle genomföras av Carnegie på grund av situationen.

”Lägger ett bud”

– Herregud vilken sörja. Det förvånar mig inte om affären spricker för den har varit byggd på alltför lösa boliner. Det har aldrig funnits någon ordentlig substans. Det blev lite bättre när Beijing automotive kom in men saknas ryggraden så blir det ingen affär, säger Aftonbladets bilexpert Robert Collin om uppgifterna.

Han tror att Beijing automotive kommer att utnyttja situationen.

– Min gissning är att de kommer att lägga ett bud på hela Saab nu, säger han.