Skulle pojken spränga ihjäl oss?

Förvirringen runt de terrormisstänkta svenskarna fortsätter

NYHETER
Foto: Magnus Wennman
KIDNAPPAD Pojken säger att han är 16 år och uppträder förvirrat nära den svenska ambassaden. ”En självmordsbombare”, hävdar en granne. Själv säger pojken, innan han förs i väg i ambulans, att han blivit kidnappad samma morgon.

ISLAMABAD. Enligt Aftonbladets källor förhörs Mehdi Ghezali och Munir Awad om ett sim-kort från en mobil som någon ska ha försökt äta upp då sällskapet greps den 28 augusti.

Den pakistanska säkerhetstjänsten försöker få de gripna att berätta varför det var så viktigt att förstöra kortet, vilka nummer och kontakter som fanns där. Men de misstänkta tiger.

Förvirringen om var Safia Benaouda och hennes tvåårige son egentligen befinner sig ökade ytterligare här i Islamabad i går.

Rashid Bashir Mazari, talesman för Pakistans inrikesdepartement, förnekade att hon släppts.

UD fortsatte sin vana trogen att säga samma sak.

Men det florerade nya uppgifter i tidningar, radio och tv i Sverige om att kvinnan släppts och nu befinner sig på den svenska ambassaden.

–?En bil körde vid lunch in genom ambassadens grindar med en ung kvinna liggande på golvet, berättade en granne för Aftonbladet i går.

Gårdagens mest spektakulära uppgifter kom dock från ”Dagens eko”, som inte bara hävdar att Safia Benaouda överlämnats till ”svensk säkerhetspersonal”, utan även att dessa i går för första gången fick för­höra Mehdi Ghezali och Munir Awad.

Vilken del av svensk underrättelsetjänst som dessa förhörsledare tillhör framgick dock inte av radioinslaget.

I denna absurda situation började grannarna till ambassaden i går kväll skrika och dra i oss journalister som stått i timmar utanför grindarna och väntat på en ambassadör som vägrar att prata med oss.

De ville visa oss en ung pojke klädd i traditionella pakistanska kläder som låg i ett dike kanske 20 meter längre upp för gatan.

Han var djupt förvirrad eller påverkad, sa att han hette Nasir Mehdood, var 16 år gammal och samma morgon blivit kidnappad.

Många unga självmordsbombare i Pakistan har blivit kidnappade och sedan hjärntvättade, så grannarna muddrade snabbt pojken och ringde polisen. En halvtimme senare kom en ambulans och körde i väg honom.

– Han kan ha lyckats fly från kidnapparna och slängt i väg sitt bombbälte, förklarade en granne.

– Det var en signal från talibanerna. De har hört att det står västerländska journalister här och ville visa sitt missnöje, sa en annan.

– Det var en ren provokation från polisen, förklarade en tredje.

Förhördes Mehdi Ghezali för första gången av svensk säkerhetspersonal i går?

Har UD rätt – sitter Safia Benaouda fortfarande inlåst i Pakistan?

Och var det en självmordsbombare som plötsligt dök upp utanför Sveriges ambassad igår?