Kvinna fick 400 000 kronor av misstag

Gjorde av med 130 000 kronor – som hon slipper betala tillbaka

NYHETER

En arbetslös, ensamstående tvåbarnsmamma i Malmö fick en smärre chock när hon tittade på bankkontot i början på juni.

Där fanns nästan 400 000 kronor.

Glad i hågen spenderade hon en raskt 130 000 kronor innan misstaget upptäcktes.

Kvinnan hann spendera 130 000 kronor innan Fritidsförvaltningen i Malmö insåg sitt misstag.

Fritidsförvaltningen skulle betala sina räkningar den fjärde juni. Men en siffra i det sjusiffriga leverantörsnumret blev fel. Överföringen, som skulle gått till serviceförvaltningen, landade då i stället på kontot hos en ensamstående, arbetslös tvåbarnsmamma i Malmö – som tidigare fått utbetalningar från en av kommunens förvaltningar.

Summan?

399 084 kronor.

Tog två månader

Ingen på fritidsförvaltningen reagerade, och felet upptäcktes först drygt två månader senare, i slutet av augusti, när serviceförvaltningens skickade en påminnelse. När man började utreda saken insåg man misstaget och kontaktade kvinnan.

– Ett par olyckliga omständigheter ligger bakom. Det handlar om den mänskliga faktorn. Vi har mitt i semestertiden inte reagerat över att pengarna utbetalades till en privatperson, säger fritidsdirektör Bo Sjöström till Sydsvenskan.

Spenderade 130 000 kronor

Den arbetslösa mamman hade, enligt förvaltningens handlingar, varit lite undrande över pengarna men fört över dem till ett bankkonto. Hon har sedan spenderat semestern med att besöka ett land i Europa med sin familj, och shoppat loss ordentligt. Totalt hann kvinnan spendera 130 000 kronor innan fritidsförvaltningen hörde av sig. Hon betalade då omedelbart tillbaka de 269 084 kronor som hon ännu inte hunnit spendera.

”Ska inte anmälas”

Något som gör att Fritidsförvaltningen anser att kvinnan har visat god vilja, och man har därför förordat att kvinnan inte ska polisanmälas. På grund av att kvinnan saknar utmätningsbara tillgångar och anses ha bristande betalningsförmåga begär man inte heller de spenderade 130 000 kronorna tillbaka.

– Jag är mycket tveksam till om det är meningsfullt att göra en polisanmälan. Jag ser inga möjligheter att få tillbaka pengarna, säger fritidsnämndens ordförande Bengt Forsberg (S), till Sydsvenskan.

Frågan ska upp på nästa arbetsutskottssammanträde i oktober. Men alla håller inte med ordföranden i hans beslut.

– Jag tycker är fullständigt horribelt att inte polisanmäla. Kvinnan har visat välvilja och betalat tillbaka en del, men 130 000 kronor av kommunens pengar är borta. Då är det ett moraliskt krav att vi också polisanmäler, säger fritidsnämndsledamoten John Roslund (M).