Möt dina värsta fiender, Obama

Foto: AP/CNN
Obama under attack Debattörer som går hårt åt presidenten: Ann Coulter, Lou Dobbs, Rush Limbaugh (ovan t v), Sean Hannity (nedan t v), Glenn Beck (ovan t h) och Bill O'Reilly (nedan t h).
NYHETER

NEW YORK. De har inga officiella uppdrag.

Ändå är de Barack Obamas värsta fiender.

Möt Rush Limbaugh, Glenn Beck och de andra konservativa populisterna som inlett ett regelrätt uppror mot USA:s president.

Det är iögonenfallande.

De officiella representanterna för den republikanska oppositionen försöker fortfarande hitta fotfästet efter de svidande förlusterna i de senaste två valen.

Samtidigt har en samling oberoende kommentatorer på högerkanten lyckats iscensätta ett aggressivt och, till synes, ­effektivt medialt gerillakrig mot president Obama och den demokratiskt styrda kongressen.

Sammandrabbningarna på sommarens torgmöten, demonstrationerna i Washington förra helgen och det ilsknaste motståndet mot den föreslagna hälsovårdsreformen har i första hand sprungit ur den ursinniga agitation Rush Limbaugh, Glenn Beck och ytterligare några ­debattörer framfört i radio, på tv, i tidningar och på internet.

Det hätska tilltalet ifrågasätts ofta kraftigt, liksom de långsiktiga effekterna; moderata motståndare till Obama-administrationen fruktar att extremismen kommer att skrämma bort de mittenväljare som i slutändan avgör valen.

Men alldeles oavsett lyckas tyckarna just nu ge – en skränig – röst åt en del av den amerikanska befolkningen som uppenbarligen är väldigt arg.

Här är de främsta aktörerna

■ ■? Rush Limbaugh

USA:s populäraste radiopratare med 20 miljoner lyssnare i veckan. De får dag ut och dag in höra spefulla anklagelser om att Obama är socialist, kommunist, förrädare och dessutom obegåvad. Ja, ett tag var han förvirrande nog nazist också. Nästan mer fruktad av partivännerna än av motståndarna. De republikaner som försökt ta avstånd från Limbaughs mest rabiata utfall har omedelbart blivit föremål för mejl-attacker från radio och sedan tvingats be om ursäkt.

■ ■ Glenn Beck

Han säger själv att han är en pajas. Likafullt är det alltfler som lyssnar till de känslosprakande urladdningar om världens nära förestående undergång Beck ömsomt gråtande och ömsomt vrålande levererar i sin nya show på Fox News. Var den drivande kraften bakom demonstrationerna i huvudstaden nyligen.

■ ■ Sean Hannity

Hetlevrad Fox News-ikon som bland annat erbjudit sig att bli ”waterboardad” för välgörenhet. Har på senare tid ägnat åtskilliga mängder galla åt det faktum att Obama, enligt hans mening, egentligen ogillar USA och, bland annat i det förhatliga FN, ber om ursäkt för sitt land.

■ ■ Ann Coulter

”Att den som sköter sin hälsa ska tvingas betala vård för den som inte gör det är som att den som äter nyttigt ska behöva ta Michael Moores restaurangnota”. Så lät det när McCarthy-försvararen Coulter nyligen skrev om hälsovård på sin hemsida. Är annars fram­förallt känd för sina bästsäljande böcker, till exempel den med titeln ”Om liberaler hade hjärna skulle de inte vara liberaler”. Har alltså viss fäbless för raljant humor.

■ ■ Lou Dobbs

CNN:s konservativa alibi. Har motståndet mot illegal invandring som särskild specialitet och generar enorma tittarsiffror med programserier som ”Broken borders”. Menar att USA håller på att invaderas av immigranter från framförallt Mex­iko och avfärdar alla invändningar om främlingsfientlighet som beklagansvärda utslag av av ”politisk korrekthet”.

■ ■ Bill O’Reilly

Framstod en gång som den mest ilsket morrande av Fox New attackhundar. I nuvarande klimat låter O’Reilly osannolikt nog snarast som en ”voice of reason”. Det säger en del, det handlar trots allt om en debattör som insisterar på att kristna traditioner, till exempelvis julfirandet, befinner sig under attack av ”dårar” på vänsterkanten.