Mirakel-Merkel

Kanslern laddar för storsuccé i valet i dag

1 av 3 | Foto: Urban Andersson
62 MILJONER KAN SÄGA SITT Sittande förbundskanslerns vallokomotiv verkar tuffa ända i mål. Hemliga mätningar visar att CDU går framåt och kan bilda koallition med nyliberala FDP, och därmed slippa liera sig med socialdemokratiska SDP.
NYHETER

BERLIN. 62,2 miljoner röstberättigade tyskar har i dag rätten att välja förbundsrepublikens nästa regering.

Det sker i en anda av nerver och spänning trots att det inte är ett ödesval.

Antingen ger valresultatet Tyskland en bra regeringskoalition – eller en ännu bättre.

Men när den konservativa titelhållaren, 55-åriga Angela Merkel, jetlaggad återkommen från G20-mötet i Pittsburgh, i går eftermiddag i en gammal Östberlinförort höll sitt sista valmöte utstrålade hon självsäkerhet: ”Om ni önskar en stark Bundeskanzler finns jag här.”

Hemliga mätningar

Opinionsmätningar får i Tyskland inte publiceras i valrörelsens slutspurt.

Men politiska reportrar i Berlin säger att Merkels parti har resultat från hemligstämplade nyss gjorda mätningar som visar att CDU går framåt. De kan bilda allians med det nyliberala FDP – och behöver inte hålla dörren öppen för en stor koalition med SDP, Socialdemokraterna.

Ny dekal på affischerna

Över alla Merkels valaffischer hade därför i går i en blixtaktion en ny dekal klistrats på. Dekalen spann på egenheten i det tyska valet att väljarna först lägger en röst på en person, sedan en andra på ett parti och den rösten avgör ett antal så kallade överhängsmandat.

Det enda parti av de fem som räknas, och som med säkerhet går framåt, är extremvänstern, Die Linke. Det appellerar till ungdomar och framför allt till sentimentala gammalkommunister i de landsdelar som en gång var Östtyskland.

Forna toppkommunister

Kanske skadas extremvänsterns valresultat av en granskaning av kandidaterna, som visar att de flesta av dem hörde till toppskiktet i Östtysklands kommunistparti, SED, och att i en delstat, Brandenburg, säkert tolv kandidater varit agenter i den fruktade säkerhetsorganisationen, Stasi.

bin Ladin hotar

Samtidigt är i helgen Tysklands nuvarande säkerhetsstyrkor särskilt alerta, sedan al-Qaidas ledare Usama bin Ladin från sitt gömställe distribuerat en video i vilken han manar tyskarna att rösta på de partier, Die Linke och Die Grüne, som kräver att de 4 200 tyska soldaterna i Afghanistan omedelbart kallas hem.

Tyskland fruktar en terroristinblandning på sin valdag. På landets flygplatser bar i går vaktmanskapet kulsprutepistoler och var klädda i skottsäkra västar.