Just nu röstar Tyskland för fullt

Staffan Heimerson på plats i Berlin

Foto: Gero Breloer/AP
Pressuppbådet var enormt när förbundskansler Angela Merkel röstade i Berlin.
NYHETER

I dag har tyskarna gått till valurnorna.

Och denna gång kan tyskar födda efter murens fall rösta.

– Det här valet är intressant, säger Aftonbladets korrespondent Staffan Heimerson.

Aftonbladets utrikeskorrespondent Staffan Heimerson befinner sig just nu på plats i ett soligt Berlin där folk flockas på uteserveringar – och vid valurnorna.

Han har i dag besökt vallokaler både i västra och östra Berlin och rapporterar att det röstas både flitigt och snabbt. På två minuter har man hunnit in, lagt sin röst och vänt igen.

– Det här valet är intressant. Det är många 19-åringar som röstar för första gången, 19-åringar som aldrig har upplevt diktatur och som föddes i ett fritt Östtyskland, säger Heimerson.

– Vi vet inte mycket om dessa människor, om de röstar mycket eller lite. Sannolikt röstar de mycket och sannolikt inte på de stora partierna. Jag tror att de kommer att rösta mycket på de gröna och på Die Linke, nykommunisterna. De kan även komma att rösta på Piratpartiet som har startat även i Tyskland.

Åtta kommer prognosen

62, 2 miljoner tyskar är röstberättigade. Hur många av dem som kommer ha röstat innan vallokalerna stänger klockan 18 svensk tid vet man ännu inte.

– Klockan 20 svensk tid kommer man att kunna säga en första prognos. Tidigare erfarenheter är att prognoserna är korrekta, säger Heimerson.

Han menar att nuvarande förbundskansler Angela Merkel vinner valet hur som helst.

– Vinner hon stort blir det en högerliberal regering. Vinner hon med liten marginal fortsätter hon sin något ansträngande koalition med SDP, Socialdemokraterna. För henne är det en win-win.

ARTIKELN HANDLAR OM