Flera gripna för helikopterrånet

Husrannsakningar och förhör pågår

NYHETER

Flera personer har i dag anhållits misstänkta för det spektakulära helikopterrånet i Västberga.

En av de gripna är en svensk man, 34 år, boende norr om Stockholm som polisen tror kan vara helikopterpiloten.

Polisen slog på söndagseftermiddagen till mot hans hem och beslagtog hårddiskar och papper.

Foto: urban andersson
Polisen på plats i den misstänkte pilotens hus norr om Stockholm.

Sedan det mycket kallblodiga och över världen uppmärksammade rånet har en intensiv polisjakt pågått – en jakt som nu fått ett genombrott.

Tidigt i morse kunde flera personer gripas misstänkta för onsdagens rån mot G4S värdedepå i Västberga och de anhölls på eftermiddagen av en åklagare. De är skäligen misstänkta för grovt rån samt medhjälp till grovt rån.

– Vi är glada att vi kommit så här pass långt i utredningen men det är en lång väg kvar innan vi kan lagföra någon för brott, säger Arne Andersson, chef på Kriminalavdelningen och operativ chef för Rikskriminalpolisen.

Misstänks vara piloten

Andersson uppger att det är ”fler än en” person som gripits men han vill inte säga exakt antal. Personerna greps på olika platser från de tidiga morgontimmarna och under förmiddagen.

En av de gripna är en 34-årig svensk man från norra Stockholm som är en erfaren helikopterpilot. Han misstänks vara den som flög den stulna helikoptern under rånet.

I dag har polisen gjort en husrannsakan mot hans tvåvånings-hem. När polisens tekniker lämnade hans hus vid fem-tiden i dag hade de med sig ett 20-tal påsar med beslagtaget material. Bland annat papper, hårddiskar och en stationär dator.

34-åringen själv nekar till alla anklagelser:

–  Vi har haft en ordentlig genomgång. Min klient förnekar all inblandning både direkt och indirekt, säger hans advokat Leif Silbersky.

Kända av polisen

Fler gripanden i ärendet kan bli aktuella.

– Vi stannar inte till och tror att vi har alla, vi jobbar vidare i full fart, säger Arne Andersson till Aftonbladet.

Om något rånbyte kunnat beslagtas under gripandena vill han inte säga. Inte heller om personerna är män eller kvinnor.

Däremot berättar han att flera av de nu anhållna personerna är kända av polisen sedan tidigare.

– De har vissa kunskaper om sådant här ja, säger Arne Andersson.

Förhör och husrannsakan

De misstänkta greps alla i Stockholmsområdet.

– Gripandena gick lugnt till väga. Insatserna har ombesörjts av vår egen nationella insatsstyrka, säger han.

Enligt Andersson är det inget direkt tips som har lett polisen fram till gripandena.

– Det är alltså frukten av ett bra kriminalpolisiärt utredningsarbete, säger han.

Nu följer en intensiv fas med förhör och husrannsakningar, berättar Andersson.

Flydde i helikopter

Det var tidigt i onsdags morse som G4S värdedepå i Västberga rånades. Efter att först ha satt polisens helikopter ur spel firades flera maskerade och beväpnade män ner till byggnadens tak från en helikopter. Snart hördes flera kraftiga explosioner.

Rånarna flydde sedan i den stulna helikoptern och de kan ha kommit över många miljoner kronor – men något exakt siffra har inte släppts. G4S erbjuder dock en belöning på 7 miljoner kronor till den som kan ge information som leder till gripande och åtal eller att pengarna återlämnas.

FAKTA

Så gick rånet till:

05.15: Personal på Banverket, mitt emot G4S värdedepå i Västberga i Stockholm ser och hör hur en helikopter landar på värdedepåns tak.

05.19: Polisen får larmet om attentatet. Den vita helikoptern, en Bell 206 Jet Ranhrt, släpper tre eller fyra personer på taket . Flera smällar hörs från byggnaden när rånarna tar sig in med hjälp av sprängladdningar. Helikoptern hovrar över värdedepån. Flera vittnen ser sedan hur säckar med pengar lastas in i helikoptern innan den lyfter och åker i väg.

Cirka 05.25: En första polispatrull är på plats i Västberga. De kan inte gå in utan de inväntar den nationella insatsstyrkan.

Cirka 05.35: Helikoptern lyfter och åker norrut. Fotanglar har lagts ut i området för att stoppa polisen.

Stockholmspiketen går in i byggnaden.

05.43: Flera kraftiga explosioner rapporteras.

05.49: En misstänkt bomb hittas vid polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö och de kan inte lyfta.

Cirka 07.00: Polisen meddelar att ingen i G4S:s personal – 21 personer var på plats i byggnaden under attentatet – har skadats.

07.37: Polisens upptäcker sprängmedel i byggnaden och utökar de redan omfattande avspärrningarna.

08.15: Helikoptern, som under natten stulits från Roslagens helikopterflyg, hittas vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm, uppger ett vittne för Aftonbladet. Den står vid kanten av ett fält, bara någon meter ifrån skogskanten.

08.42: De G4S-anställda eskorteras ut ur värdedepån av polisen.

13-tiden: Polisen skjuter sönder det bombmisstänkta föremålet som hittats vid helikoptrarna i Myttinge med en vattenkanon.

15-tiden: Polisen uppger vid en presskonferens att de definierar rånet som en särskild händelse. Det betyder att poliser från hela länet jobbar med brottet. Jan Evensson, kriminalchef i Norrmalms polisdistrikt är kommenderingschef under råninsatsen. Han har två insatschefer under sig, en i Västberga och en i Arninge. Samverkan sker även med Rikskriminalpolisen och GOB-polisen som är inriktad på grov, organsierad brottslighet.

ARTIKELN HANDLAR OM